Jeg går på bunadskurs.

Pin It
I januar begynte jeg på kurs for å få veiledning i arbeidet med å sy bunad til størstegullet. Hun skal ha Nordhordlandsbunad, og ønsker seg festbunaden med rødt liv.
Jeg hadde jo håpet på vinterbunaden jeg da, og ville da sluppet unna med et vevd forkle.
Festdrakten har hvitt forkle med utrekkssøm, så da får jeg prøvd meg på det også.

Jeg var på kurs i går kveld, og skjorta som jeg begynte på i januar tar langsomt form. Det er kvitsøm på erme- og halslinninger og på stolpene i splitten foran. Så langt har jeg sydd fast kilene ved halsen fast med hullsømm, og også begynt å feste stolpene i splitten.
kvitsm

hullsm

Ikke ante jeg hvor mye pirk det er å sy en bunadsskjorte, og jeg får større og større forståelse for at det er kostbart å få ferdigsydde bunader gjennom f.eks. Husfliden. De som kan faget jobber nok litt raskere enn en novise som meg, men timelønnen kan uansett ikke være høy.
Når jeg forteller mannen min om, og viser ham alt arbeidet som ligger bare i skjorta, spør han om dette vises når bunaden er på, og om ikke det hadde vært raskere å sy sammen skjorten med maskin. Om det ikke vises så godt  så vet jeg at håndtverket er skikkelig, og at jeg er med på å holde gamle tradisjoner i hevd.
En ingeniørmann som min burde vel også egentlig vite at enkelte ganger er det smartere å bruke et lite manuelt verktøy fremfor et stort med maskin.
Uansett, det er moro å lære noe nytt, og det er hyggelig å møte andre kursdeltagere som er interessert i det samme som meg.

3 kommentarer

Ronille

14.03.2008 kl.21:52

Heisann. God Påske til deg og dine :)Klem fra Ronille

vivi

15.03.2008 kl.11:49

God påske til dere alle, Merete! Skjorten blir nydelig:)

irenetur

16.03.2008 kl.15:10

Så fint det blir. Jeg har sydd samme mønsteret, på skjorten jeg sydde til mannen for noen år siden. Må vel snart begynne på neste, til frøkna skal konfirmere seg. Og det er HELT sant, timebetalingen suger, rett og slett (unnskyld språket..hihi)

Skriv en ny kommentar

hits Pin It