Sommeren 2008

Pin It
Årets sommerferie tilbragte vi på østlandet og i Danmark.
Planen var å komme seg tidlig avgårde lørdag morgen, men jammen tok det ikke litt lengre tid enn beregnet å få alt i bilen, sjekke dører og vinduer, tømme kjøleskap, søppel mm. Vi kom oss da avgårde til slutt, og satte glade og fornøyde turen mot Nøtterøy hvor vi skulle få låne sommerhuset til tanta mi.
Ungene sovna etterhvert, og jeg strikket mens mannen kjørte. Vi liker å kjøre over Hardangervidda, så turen gikk inn Hardangerfjorden med første is-stopp i Eidfjord. Praktisk, for da fikk jeg også levert tilbake et håndkle som jeg fikk med meg fra hotellet da vi var på cup der noen uker tidligere.

Neste stopp var Haugastøl hvor de har et utrolig hyggelig personale, og en fantastisk lekker og god mat.

mat haugastl

Vi kommer ikke til å stoppe andre steder for mat når vi skal over fjellet.

Med en treåring i bilen får man også sett en del grøftekanter og busker ettersom treåringer krever mange og plutselige tissestopp. Noen timer forsinket kom vi endelig til Drammen hvor vi skulle ha vårt årlige besøk hos mannens kusine. Der fikk vi deilig grillmat, ungene fikk lekt og vi voksne tid til litt prat.
Sent lørdag kveld var det på tide å komme seg frem til sommerhuset, og vi satte kursen sørover. Det lynte og tordnet da vi nærmet oss Tønsberg, mens vi på radioen hørte at det var fint vær hjemme på Vestlandet. Skulle vi snu? Nei!
Det ble noen fine dager i sommerhuset på Nøtterøy. Vi var innom Tønsberg, tok en tur på Verdens ende,

verdens ende

besøkte venner på Skoppum og i Horten, fikk besøk av en studievenninne som jeg ikke hadde sett på 13 år, og et par besøk på min barndoms strender på Borre.
strand borre
Sønnen min syntes at stranda nedenfor Borrehaugene var den beste han hadde vært på, for der fant han så masse fine steiner. Det ser ut som grus innbakt i lava.

Vi storkoste oss i Vestfold, og takker så mye for lånet av hytta.


Etter 4 dager i ymse vær på østlandet tok vi Color Line fra Larvik til Hirtshals for å feriere 10 dager i Danmark.
Fergen gikk nesten for raskt, og vi var over til Danmark før jeg fikk tatt strikketøyet opp fra vesken. Tiden gikk med til å følge ungene i tax-freen, til kjøp av mat i diverse omganger, og til trykking på tv-skjermen i stolryggene foran oss.
Fra Hirtshals tok vi motorveien sydover for å kommet til Silkeborg. I mangel på bensinstasjoner langs motorveien tok vi av på noen småveier ved Randers, og jammen meg så dukket det opp både en Statoil- og en Shell-stasjon langs veien. Billigere diesel enn hjemme! Hurra!
Vanligvis så har jeg så god retningssans at mannen min kaller meg gps'en sin, men etter noen bommerter de første dagene av ferien var han redd for at jeg var ute av form. Men neida, ikke denne jenta! Uten bykart dirigerte jeg uten problemer familien mot vandrerhjemmet i Silkeborg.
For enkelhets skyld kjøpte vi oss frokost på vandrerhjemmet. Den var super! Godt utvalg i brød, frokostblandinger, oster, noe kjøttpålegg, egg, sjokoladepålegg, fersk fruktsalat, youghurt, diverse typer melk og juice. Til avslutning av frokosten kunne vi selv steke oss vaffler. En kjekk start på dagen. Vandrerhjemmet lå veldig sentralt til i byen, men det var samtidig lite støy der. Anbefales.
I Silkeborg ligger dampskipet Hjeilen som sier at det er den eldste hjuldamperen i drift. Det samme sier vi i Norge om Skibladner, og de to skipene definerer eldst på litt forskjellige måter. Siden pappa er kaptein på Skibladner holder jeg meg utenfor den diskusjonen. Vi tok i alle fall en tur med Hjeilen i det nydelige farvannet rundt Silkeborg, og beundret vakker natur og flotte hus.
hus silkeborg

Planen var å gå opp på Himmelbjerget, men i det vi la til kai nedenfor, åpnet himmelens sluser seg, og vi kjøpte pølse i kiosken i stedet. Nå har det jo vist seg at det finnes høyere fjell i Danmark, så vi får heller satse på å komme opp på et av dem en annen gang.

Etter to netter i Silkeborg gikk turen nordover mot Ålborg. På veien var vi innom El-museet som ligger i en gammel kraftstasjon. Det er et slikt sted med knapper og ting en kan gjøre samtidig som en har det gøy og lærer noe.
elektrisk museum
Stedet er stort, og det har et flott overbygget spiseområde med benker. Lån gjerne en tralle for piknikmaten. Det jeg husker best fra museet er at jeg så igjen samme type kjøkkenmaskin, en Ballerup, som min mormor alltid hadde på kjøkkenbenken, og som jeg arvet da hun døde.

Gården vi hadde leid oss inn på for en uke var ved Vodskov, litt nord for Ålborg. Det var lett å finne frem, og ved ankomst ble vi møtt av noen kjælne katter før vi traff Ole som viste oss rundt på gården.
nymarksminde

Vi hadde latt oss friste av bildene av Nymarksminde på nettet, og stedet levde så absolutt opp til forventningene. Det var faktisk enda bedre enn forventet. Inger og Ole Risager og deres fem barn, var et fantastisk vertskap. Ungene ble tatt med for å sette ruser i et nærliggende vann, og for å hente dem noen dager senere. Om vi ville kunne vi selv sale hesten for å ri. Siden ingen av oss kan det ble det til at ungene fikk være med i hestetralle i stedet.
hestekjerre
Det var et flott lekeområde på gården, nydelig basseng, mange utebord med stoler, overbygg med langbord, grill og gassvarme for utespising og kos. Vi fikk ved flere anledninger prøve såkalte mooncars,
merete i mooncar
kjempegøy.
Gutten vår sov flere netter i telt med et par av husets sønner og en annen av gårdens gjester, ungene fikk is dersom de fanget gårdens to kaniner i en gigantisk hov, Inger serverte kake mm.
stue nymarksminde
Leiligheten var flott med deilige senger og fine møbler, og vi hadde rett og slett et supert utgangspunkt for utflukter på Nord-Jylland.

Turen gikk til Fårup Sommerland som var en fantastisk aktivitetspark med badeland og store griller til fritt bruk. Vi hadde noen turer inn til Ålborg hvor vi fikk handlet litt. Vi var i Skagen hvor vi lette etter parkering i en hel evighet, og nesten blåste bort da vi endelig fikk parkert. Vi fikk med oss en flott middelalderfestival på Voergaard slott,
menn i rustning
og hadde også noen rolige dager på gården. Hyggelige naboer hadde vi også i May-Britt og sønnen Emil fra København. Vi anbefaler Nymarksminde på det varmeste.

Et av målene med Danmarksturen var at ungene skulle få sove på danskebåten slik "alle " andre har gjort. For å få til dette måtte vi ta båten fra Hanstholm og hjem til Bergen, og siden denne ikke gikk på utsjekkingsdagen vår, måtte vi ha en overnatting til i Danmark. Fiskerhuset fant vi på nett før vi reiste hjemmefra, og også her fikk vi en meget positv opplevelse. Huset var helt nyoppusset, og det meste gikk i hvitt og lyse farger. Verten Kirsten hadde bakt muffins som stod på kjøkkenbenken. Rommet vårt var delikat med deilige myke senger med det hviteste sengetøy. Reisesengen til minstemann hadde brodert sengetøy. Det var et eget tv-/koserom til barna, mens felleskjøkken, spisestue og de to felles badene var meget godt utstyrt.

fiskerhuset bad

Vi følte oss så absolutt velkomne, og hadde gjerne tatt en natt til der dersom det hadde vært litt mer å gjøre i Hanstholm.

Søndag var avreisedag og mannens bursdag. Vel ombord i fergen var jeg veldig glad for at jeg ikke var gravid, for der var det så trangt mellom bilene at jeg tror alle gravide måtte bli i bilene under overfarten. Bagasjen fikk vi med oss opp i lugaren ved å bære den på hodet mellom bilene. Lugaren var grei nok den, men jeg synes det er rått å betale kroner 5500,- for en vei med bil, fem personer i en firemannslugar og buffet. Kunne omtrent fått leiebil i Italia i to uker for samme pris! Uansett, ungene skulle få oppleve danskebåten så vi skulle kose oss. De fikk kjøpe det de ville på tax-freen da den endelig åpnet, og de kikket sporadisk på filmene som ble vist i baren. Minstemann koste seg i ballrommet.
Da båten hadde avgang Hanstholm allerede klokken 1200, og maten i båtens kafeteria var dyr og lite fristende (alt påsmurt med unntak av en sandwich besto av lyst brød), satte vi oss opp for å spise buffet allerede 1715. Vi skulle kose oss siden det var mannens bursdag, men det ble alt annet en kos. Sønnen vår hadde litt i forkant klaget på svimmelhet og hodepine, og satt bøyd med hodet i armene under hele måltiden mens vi måtte presse i ham litt loff og cola. Eldstemann var litt uggen, og spiste lite, mens minstemann som hadde fått en dose reisesyketablett, rett og slett kastet opp på restaurantgulvet.
Vi voksne fikk smakt litt mat, men fikk langt fra valuta for pengene! Må nok ta igjen feiringen en annen gang!
Da vi nærmet oss Egersund roet sjøen seg, og vi angret vi på at vi ikke hadde tatt et senere bordsete. Jeg er sikker på at de beregner atskillig mindre mat til de tidligere bordsetene enn for de som er langs kysten. Hvorfor har de forresten restauranten foran i båten hvor sjøen merkes mest? Ungene fikk i alle fall sovet på danskebåten, vi var alle enige om at vi hadde hatt en super ferie, men vi vet også at neste gang blir det Color Line begge veier fra Larvik eller Kristiansand til tross for en del mils kjøring og at innseilingen neppe er så fin som innseilingen til Bergen.
innseiling

Takk til familien min for en koselig ferie!

4 kommentarer

mimouna

03.08.2008 kl.23:45

Det høres ut som om dere har hatt en flott og opplevelsesrik ferie. Slikt lever man lenge på, deilig å gjøre og oppleve helt andre ting enn det man gjør til daglig. Håper dere fortsatt får mange fine sommerdager!

Mamma

04.08.2008 kl.11:40

Morsomt å lese og å se bildene fra ferien deres. Minner meg om Danmarksturer i "gamle " dager!

irenetur

09.08.2008 kl.21:59

Ser ut som dere har hatt en fantastisk ferie! Et artig alternativ jeg ikke har hørt om før.

Bente Olesen

21.10.2008 kl.21:46

Hej Merete.Det var spændende at læse om jeres ferie i Danmark. Forstår, at det var en succes måske bortset fra turen med båden hjem!!!!

Skriv en ny kommentar

hits Pin It