Bunadssølv

Pin It
Bunadssølvet til jentene er bestilt, og eldstemann og jeg lærte mye på vår tur til Bergen sentrum og gullsmed Sundin.
Ikke visste jeg at det fantes noe alternativ til borer som man syr på bunadslivet. Det gjør det altså. Det finnes faktisk tre forskjellige måter å feste borene på: Påsyingsmetoden, én variant hvor man stikker en pin loddrett nedover og fester på en stopper, og en tredje variant som har en festeanordning lik søljene. Gullsmeden kunne fortelle at det er masse kjemiske stoffer i nye bunader, og at disse fort misfarger sølvet. Jeg vet at en del av de som har borer som syes fast i livet bruker Gladpack som de pakker rundt hver enkelt bore for å forsinke misfargingen. Vi ville ha det lettvint, og ønsker å bare kunne pakke bort sølvet med én gang, så vi valgte variant nummer tre da variant nummer to kunne være noe vinglete. Variant nummer tre står visst noe ut fra livet, men det argumentet var vant ikke over ønsket om å slippe å sprette av borene for pussing.

     

De nybroderte bunadsbeltene skal etterhvert få påmontert beltespenner, og for å slippe rask misfarging av spennene grunnet kjemikaliene i broderigarnetm foreslo gullsmed Sundin at vi henger beltene ut til lufting i tre-fire uker! Jeg må innrømme at jeg ikke helt har turt å henge beltene ut ennå, men jeg må vel finne en løsning snart som gjør at de henger trygt for nedbør, fugler og kjeltringer.


Moren min har tidligere vært rundt hos både Husfliden og en rekke gullsmeder, men hun fikk aldri vite om noen alternative festemåter for borene. Gullsmed Sundin i Øvregaten er i alle fall ikke redd for å dele av sin kunnskap, og bruker god tid på kundene sine. Han er for øvrig en av få gjenværende gullsmeder i Norge som fortsatt takserer smykker mm, så nå vet du hvor du kan gå for å få verdien på det du har på kistebunnen.

Én kommentar

Englemoren

04.04.2010 kl.09:32

Jeg gleder meg til å se bunadene med alt sølvet på plass. Nå nærmer det seg slutten!

Skriv en ny kommentar

hits Pin It