Trendy navn?

Pin It

Med jevne mellomrom kan man lese artikler om hvilke navn som er moderne og på topp i navnestatistikker. Vi har gjerne forskjellige preferanser ut fra hvor vi har vokst opp, hvem vi har vokst opp med og om vi ønsker å signalisere noe spesielt.  Noen gir barna sine mest mulig spesielle navn, noen velger bibelske navn, noen vil ha dyrenavn, noen vil ha korte navn, noen gammeldagse navn, noen vil ha internasjonale navn, noen har mange navn og noen vil ha tradisjonelle navn.

Her i huset har ungene fått temmelig tradisjonelle navn med norrønn opprinnelse. Jentenes navn var faktisk mest populære på 1600-tallet, mens sønnens navn var temmelig populært i perioden 1940-1960.
Mannen min sitt navn var det mest vanlige i vikingtiden, og ble mye brukt under og etter annen verdenskrig, mens mitt navn hadde sin topp på 60-70-tallet. Med andre ord så er vi ikke så veldig "in" når det gjelder navn, og jeg tviler vel egentlig på om noen av våre navn kommer til å komme på topp ti.

Jeg skriver navnet mitt i den enkleste form, det vil si uten H, og selv om jeg til stadighet signerer brev, e-post og sms med Merete, så får jeg ofte svar med Merethe. Jeg irriterer meg selvfølgelig litt over det, samtidig som det ikke alltid er så enkelt å finne en måte å påpeke det på. E-postadressen min på jobb må nødvendigvis skrives uten h for at den skal

Hva er egentlig vitsen med å ha en h i navn som mitt? Den uttales jo ikke?

Og ja, om ungene her i huset hadde fått navn med alternative skrivemåter, så hadde det sannsynligvis vært med fravær av c-er, x-er og uutalte h-er.

Har du noen spesielle prefereanser i forhold til navn?

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

iidb

28.11.2010 kl.01:02

Virker som vi er i samme gruppe. Jeg er oppvokst i en familie der navna skulle være norske, og mine tre har fått norske navn uten h'er og c'er osv. Etternavnet deres er desverre litt mer krydra - fordi x svigermor mi søkte i starten på åttitallet om å få legge inn både c og h. Sjøl har jeg også et etternavn skrevet i den eldste norske kortforma.

Fornavnet mitt var faktisk in på åttitallet. He, he.

I ungdommen syns jeg Iselin og Yvonne var så fine navn, og for å ha legimitet til evt. å kalle barna mine det-, måtte jeg finne to farer; en svensk far og en fransk far..... :)

venkesstrikk

28.11.2010 kl.09:50

Jeg har et navn som aldri blir skrive riktig, folk vil alltid skrive det på den mest vanlige måten med w c og h. jeg må alltid fortelle at det skrives med enkel v og k. Det blir alltid mye staving og forklaring for å få det rett.

Kozemor

28.11.2010 kl.14:41

Hehe Jeg kjenner ABSOLUTT til problemer når det gjelder navn.

Det er utrolig hvor mange variasjoner det finnes av navnet Vy.

Og prosenten for de som klarer å stave navnet mitt riktig første gangen er liiiiiiiiiiiiiiiiiten, til tross for at det skrives som det uttales.

lise

29.11.2010 kl.00:19

Hos oss har ikke ungene norske navn, men norsk skrivemåte. Alle tre har navn som er populære, men de ligger ikke på toppen av popularitetslistene. Kristoffer har fått farens etternavn til fornavn, Sofie er det fineste jentenavnet vi vet, og Nikolai var det alternativet vi hadde til tredjemann som passet best til de to første navnene.

Skriv en ny kommentar

hits Pin It