Mereteboller

Pin It

En nabo av meg har tidligere etterlyst oppskriften min på boller. Jeg er tilhenger av å dele på de fleste goder, også oppskrifter, men bolleoppskriften min er ikke konstant. Den varierer etter hva slags melk jeg har i hus, om jeg har en skvett fløte, rømme, Kesam, Creme Fraiche eller Cottage cheese som må brukes opp. Jeg skal likevel gi dere basisoppskriften min som er fra Den rutete kokeboken som Ingrid Espelig Hovig er redaktør for. Den kokeboka er for øvrig en meget grei basiskokebok.

100g   smør
5 dl     melk
50g     gjær
1/2ts   salt
1,5dl   sukker
2ts     kardemomme
750g   hvetemel

Jeg bruker kjøkkenmaskin til elting av deigen da jeg elter gjærdeigene mine leeenge.
Ha alt det tørre i bakebollen, smuldre gjæren i og hell deretter melk og eventuelle rester av andre meieriprodukter i. Om du bruker Cottage cheese så er det best om denne moses først, og om du bruker noe med mye fett så kan du gjerne redusere litt på mengden smør. Du trenger ikke å varme melken dersom du bruker kjøkkenmaskin da det tilføres varme til deigen når den bearbeides. bland deigen sammen, juster eventuelt med mer mel eller veske, og elt det hele i ca 10 minutter. Pass på at ikke maskinen arbeider seg så langt ut mot benkekanten at den ramler ned!
Når deigen er godt eltet sammen tilsetter du smøret i biter, og elter på nytt til alt smøret er inni deigen. Jeg bruker alltid meierismør.
Dekk til deigen med plast og klede, og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Elt deigen igjen og form til den bolletypen du foretrekker. Her går det stort sett i skillingsboller, og deigen kjevles da til et flak som strøs med sukker og kanel, rulles sammen og deles i passende biter som legges til hveing på bakebrettet. Før steking strør jeg litt mere sukker oppå, og lar dem steke i ca 11 minutter på 225 grader.

Lykke til, og lag gjerne dobbel porsjon når dere først går i gang!
 

 

6 kommentarer

venkesstrikk

28.11.2010 kl.20:30

Det der så skikkelig godt ut :-)

Anette

28.11.2010 kl.20:41

Urettferdig.. Nå fikk jeg skikkelig lyst på boller!!!
De så virkelig gode ut ja :) Lagre som favoritt :)

29.11.2010 kl.18:07

De ser skikkelig gode ut, nam,nam. Må vel prøve mæ på de æ osså:))

wenche

29.11.2010 kl.18:12

prøve mæ igjen, men vet ikke kordan det går, det blir vel bloggterror mot dæ, ikke meninga, men første gangen kan alt gå galt vet du, uansett, skal lage både bolla og skal snart sy en kjole eller to, trur æ:) Klæm te dæ.

Silje

29.11.2010 kl.19:31

Jeg kan skrive under på at disse var knakande gode:) Var så heldig å få Meretes boller både til frokost og lunsj og mellommåltid i dag..... Sunt og godt!!! Jadda.....

Skriv en ny kommentar

hits Pin It