Valgets kvaler

Pin It

Vår eldste datter går nå siste året på ungdomskolen, og skal nå gjøre et av sitt livs viktige valg. Hun skal søke videregående skole. Da jeg skulle søke på videregående var mine valg Horten gymnas, Tønsberg gymnas og Handelsskolen i Horten. Yrkesskolen var egentlig aldri noe alternativ. Det endte med naturfaglinja på gymnaset i Horten.
I kveld har vi vært på møte om dagens valgmuligheter, og jeg skjønner jeg at mye er endret på 28 år!

Eldstejenta er flink til å skrive, har alltid tegnet bedre enn meg, har stor glede av å fotografere, er emosjonelt intelligent og er god i matte. Skal man da velge Medier og kommunikasjon med studiespesialisering, Design og handverk med studiespesialisering, Helse og sosial med studiespesialisering eller ren studiespesialisering med enten realfag eller samfunnsfag, språk og økonomi? Vi kan selvfølgelig veilede henne, men til syvende og sist så er det jenta som går i sitt 16 år som skal ta valget.

Lurer på hva jeg selv hadde søkt på om jeg hadde fått mulighten igjen?

4 kommentarer

venkesstrikk

20.01.2011 kl.01:15

Det var enklere før på en måte, men samtidig så har du jo så mange muligheter i dag som vi ikke hadde. Før var du låst om du tok yrkesfaglig og ville gå videre på universitet f.eks. Nå får du studiekompetanse nesten uansett hva du velger, eller så kan du ta påbygg og du har da alle muligheter videre likevel. Mellomste jenta vår startet på design og handverk men etter et halvt år kuttet hun ut kunstfaga og tok en del fag som privatist, det vil si hun leste og tok eksamen på egen hånd slik at hun fikk godtkjent første året som vanlig almennfag og gikk inn i andre året sammen med de som hadde gått linja på vanlig måte. Alt er mulig

Mojita

20.01.2011 kl.12:16

Ja det er vel henne selv som må ta det endelige valget, men det er ikke mange 16-åringer som vet hva de skal bli/gjøre resten av livet. Det er jo større og flere muligheter nå enn da jeg var på den alderen for 40 år siden (!!). Det går jo ann å endre kurs etterhvert også nå da. Synes det er viktig med en utdannelse for å sikre jobb-muligheter, og helst en lønn som man kan leve av.

frugjerdrum

20.01.2011 kl.13:49

En ting er sikkert , det er mye bedre valg nå enn før , da var det gymnas eller yrkesskole...nå får de en fin mix. Men om valget er lettere er slett ikke sikkert ...Lykke til til henne!

Englemoren

20.01.2011 kl.19:25

De trenger nok mye veiledning og klargjoring for videre muligheter i yrkeslivet i den alderen. De er lett paavirkelige av venner og av hva som er "mote" i oyeblikket. En annen ting er aa velge rett for det yrket de vil ha og ikke velge fag de senere kan ha som hobbyer fordi de liker aa holde paa med det naa. Men lett? Nei.

Skriv en ny kommentar

hits Pin It