Overholder du lover og regler?

Pin It

Av og til så føler jeg at det blir så mange lover og regler i dette landet at jeg lurer på om jeg ubevisst er en lovbryter. Det kan være fort gjort, men jeg tror at jeg stort sett holder meg på rett side av loven.

I går ble det publisert en artikkel på BT.no om foreldre ved Kjøkkelvik skole som raste etter at en lærer hadde bedt de av sine elever som hadde Facebook konto om å slette denne. Hvordan denne læreren hadde ordlagt seg vet jeg ikke, men noe av bekymringen for at disse elevene brukte Facebook hadde sin bakgrunn i mobbing og det faktum at elevene kun er ti år. Facebook sin aldersgrense for å opprette en konto er 13 år, og det undrer meg at foreldre med vitende og vilje står frem og forsvarer at de har godkjent at barna bryter disse reglene. Det er for meg et signal fra foreldre til barn om at det ikke er så farlig om vi bryter lover og regler, og jeg tror at det etterhvert vil vanne ut den oppvoksende slekts moral.
Husets sønn er 12 år og forteller at mange i klassen hans har Facebookkonto. Han vet at han ikke vil få vår velsignelse til å opprette en konto før han er 13, og jeg regner med at han respekterer dette ut fra det settet med etiske regler vi har gitt ham gjennom oppdragelsen.
Om jeg som forelder kunne velge aldersgrenser for mine barn så kunne jeg tenkt meg at sønnen min hadde fått minibankkort som tolvåring, og at han kunne flydd alene som tiåring. Nå er det ikke slik at vi foreldre kan velge når ungene våre skal få fly alene da flyselskapene har satt 12 år som grensen for å fly alene. Flyselskapene kan kreve legitimasjon ved innsjekking, og har dermed en helt annen mulighet for å sjekke folks reelle alder enn hva nettbaserte organisasjoner som Facebook har.
Det jeg ikke skjønner er at noen mener at vi har mer rett på å velge våre egne aldergrenser når vi skal registrere oss på nett enn når vi skal ha bankkort, fly alene eller rett og slett ta lappen.

Hva mener du?

4 kommentarer

Tove

22.01.2011 kl.06:32

Er så veldig enig med deg. Må si jeg ble skikkelig provosert da jeg leste denne reportasjen. Samt kommentarene i debatten. For det første er det helt typisk at skolen og lærerene får skylda for alt. Bryr de seg så er det galt, bryr de seg ikke så er det galt også. Dette var også et ledd i at skolen forsøker å lære elevene om korrekt nettbruk, med tanke på all den nettmobbingen det har vært fokus på i det siste. Og da må det være lov å si fra skolen sin side at man oppfordrer elevene til å følge de lover og regler som gjelder for nettbruk. Og så blir jeg flau på på vegne av denne forelderen som har laget falsk facebookproil på vegne av sin sønn. Hva lærer et barn og lover og regler da?

venkesstrikk

22.01.2011 kl.08:57

Helt enig, vi bør lære barna å rette seg etter de regler som er, selv om vi ikke alltid er eng

Kozemor

03.02.2011 kl.20:10

Er helt enig med deg i at mange foreldre "lærer" ungene sine å bryte regler. Synes det er hårreisende!

Når det gjelder å fly alene så kan de gjøre det fra de er 5 år, men man må betale litt ekstra for at de skal ha en flyvertinne/vert, som skal holde oppsyn med de. Dette med følge opphører når de er 12. Christian har flydd mange ganger alene, og det går sååå fint =D

Merete

04.02.2011 kl.21:20

Kozemor:

Mine to eldste har også flydd mye alene med flyvertinne, men jeg tror sønnen i huset hadde klart det helt alene også.

Skriv en ny kommentar

hits Pin It