Simple living

Pin It

I den siste tiden har Siri som hadde som prosjekt å ikke kjøpe noe på et helt år, fått mye oppmerksomhet i media. I følge henne selv så har det blitt så mye at kroppen nå sier stopp.
Siri sparte 100.000,- i løpet av dette prosjektet, og ga bort omtrentlig halvparten til en gambisk familie som dermed kunne bygge seg et hus. Prosjektet kom etter det jeg forstår i stand som en protest på at det ble sagt at nordmenn ikke er villige til å senke levestandarden sin for at andre skal få det bedre.
Jeg synes det er supert at det blir satt fokus på temaet, og skulle ønske at vi alle, spesielt vi som har råd til det, var litt mere bevisst i forhold til bruk og kast, gjenbruk og forbruk.

Vi trenger ikke alle å gjøre det til et så stort prosjekt som Siri, men mange av oss kan bli atskillig flinkere til bruke opp restene vi har i kjøleskapet, og til å reparere fremfor å kaste. Jeg gjør mitt beste, men må innrømme at det ikke er for å gi pengene vi sparer til noen som trenger det mer, men fordi jeg misliker å kaste ting som kan brukes til noe nytt eller repareres. Pengene vi sparer på å reparere fremfor å kjøpe nytt finner alltid steder å gå i en familie på fem.

Samtidig som vi er mange som kunne spart oss selv for utgifter, og miljøet for avfall, så slår det meg at det finnes mange rundt oss som lever enkelt rett og slett fordi de må. De klipper håret selv fordi de ikke har råd til å gå til frisøren, de har ingen bladabonnement å si opp fordi de aldri har kunnet unne seg luksusen å abonnere på et blad, de setter ned temperaturen i boligen sin og tar ikke karbad fordi de ligger etter med betalingen av strømregningen, de har ikke råd til å kjøpe seg nye klær og har kanskje ikke heller mulighet til å sy om noe gammelt i mangel på symaskin, og de er asosiale fordi de ikke har mulighet til å bli med venner på restaurant eller kino, eller til å ta med en blomst eller en flaske vin dersom de blir invitert i selskap.
Deres prosjekt er ikke å leve det enkle liv, men å overleve det enkle livet.

Både mannen min og jeg misliker å shoppe, og er nevenyttige og flinke til å reparere ting.  Vi er forholdsvis flinke til å bruke opp restematen, men jeg vet at det fortsatt er grep vi kan gjøre både for å spare oss selv  for utgifter og miljøet for avfall. Det gjelder bare å tenke litt nytt i blant.

Kan du gjøre noe med ditt forbruk? Har du noen gode gjenbrukstips?

 

2 kommentarer

Englemoren

26.02.2012 kl.19:25

Ikke akkurat gjenbruk men ved aa bytte tjenester med venner kan en spare penger.

F eks. hvis en kan sy men ikke strikke tar en paa seg strikkingen for begge og den andre syr for begge. Det gjelder bare aa tenke hva en kan og liker aa gjoere: sitte barnevakt, reparere sykkel, klippe haar, bake, male, hagearbeid,mure, snekkere, ta barna til skole/fritids-steder hver sin tur, etc, etc.

Hvis det er en gruppe som slaar seg sammen kan en putte tjenester i "banken" og ta ut etter behov. Med flere folk som er med jo flere forskjellige ting kan de bidra med og ingen penger skifter hender. Det skal litt organisering til men i tillegg til aa spare penger faar en ogsaa sikkert noe igjen sosialt.

Vet dette er noe som er populaert enkelte steder her for tiden.

helgemamma

01.03.2012 kl.00:20

Innlegget traff meg.. For jeg er vel en av de som klipper håret selv, ikke har noe abonement og si opp..skjelden går ut.. Fordi jeg simpelthen ikke har råd! Men jeg har gode venner som vet om min situasjon, så jeg kan likevel være sosial og de forventer ikke blomster og vin..Men spanderer en lunch eller ber meg på middag iblant.. Her setter vi ned temperaturen og har heller litt mer klær og ulltepper i sofaen..Vaskemaskinen er alltid stappfull før den settes på, varmen på ungenes rom skrus av med en gang de drar til far og jeg spiser nesten aldri middag de ukene jeg er alene.. Men jeg tenker for meg selv at jeg er jo miljøvennlig også :-) (og neida, er ikke noe "stakkarsmeg"innlegg..kjente meg bare så igjen i det du skrev... Og om noen kan spare 100.000 på ett år..er liksom helt utrolig..)

Skriv en ny kommentar

hits Pin It