Alt kan fikses

Pin It

Ja, nå snakker jeg ikke om fiksa fotballkamper som har vært slik i vinden i det siste, ei heller om biler, sykler eller ødelagte glidelåser, men om noe så enkelt som en bolledeig.
Gjærbakst er noe av det jeg er flink til å lage, og etter å ha returnert fra 14 dager i Kroatia med opp mot 40 grader, var det lett fuktige Bergensværet i går var perfekt for å lage boller. Jeg lagde den fine og smidige bolledeigen og fortalte mann, unger og ungenes venner at om ikke så altfor lenge så ville det bli deilige boller å få. Men tror du deigen hevet seg da? Niks! Da trenger den nok litt hjelp, tenkte jeg, og satte den i den varme tørketrommelen og gikk meg en tur.Vel tilbake brettet jeg opp ermene klar for å bake ut boller og for å sette en brøddeig til kaldheving. I det jeg leste brødoppskriften så slo det meg at jeg sannsynligvis manglet en viktig ingrediens i bolledeigen. Jeg kunne nemlig ikke se for meg at jeg hadde tilsatt gjæren som jeg hadde kjøpt samme morgen. En sjekk i kjøleskapet, og mistanken ble bekreftet. Bolledeigen manglet bare gjær!
Jeg anser meg som en praktisk og problemløsende kvinne og fikk bolledeigen ut av tørketrommelen i en fart, løste opp gjæren i litt melk, helte gjærblandingen opp i den fine og smidige bolledeigen og kjørte Kenwooden opp i god hastighet noen minutter slik  at deigen så like fin og smidig ut som tidligere. Etter få minutter var deigen inne i tørketrommelen igjen og mine fingre krysset for at kveldskosen var reddet. Mann og barn begynte å etterlyse boller, men jeg måtte bare beklage og si at jeg ikke ante når de ville bli ferdige siden jeg aldri hadde brukt denne fremgangsmåten tidligere.Deigen hevet seg kjempefint den, og deilige boller både med og uten snurr og med og uten kanel ble servert klokken elleve om kvelden til de som orket å vente. Bollene ble godkjent, og mannen min mente faktisk at de smakte litt annerledes enn vanlig. Jeg tviler på at det kommer av måten jeg lagde deigen på, men heller av at jeg denne gangen også hadde smør i "svingene" og ikke bare sukker og kanel.Disse snurrebollene er lagd ved å kjevle deigen flat før jeg smurte på en blanding av smelta smør, sukker og kanel, brettet 1/3 av deigen mot midten og deretter motsatte tredjedel over denne igjen. Skar leiven i lengder på ca 2 centimeters bredde og tvinnet/snurret lengdene en 5-6 ganger før jeg la dem rundt seg selv i bollefasong og stekte i 11-12 minutter på 225 grader. Bollene kan gjerne smøres med egg og pyntes med litt ekstra sukker, men det er slett ikke nødvendig.

Neste bolledeig blir garantert satt slik jeg pleier å gjøre det.

Nå skal jeg snart bake ut brød av den kaldhevede deigen som har godgjort seg i kjøleskapet i natt. Misunner nesten ungene som kommer til å våkne til duften av gjærbakst......

4 kommentarer

Anette

17.07.2012 kl.09:26

Vel, jeg også misunner ungene som våkner til lukten av gjærbakst.... Mmmmm!!!

iidb

17.07.2012 kl.11:59

Det så bare så godt ut, og ja, de er heldige som våkner til nybaka brød.

Bra du ikke ga opp gårdagens strabaser, og kom etter hva som ikke stemte.

Tenker forresten bake her i dag jeg, passer bra i regnevær.

Ha en fin dag :).

Englemoren

17.07.2012 kl.15:51

Nam, nam...De ser gode ut og sikkert verdt den uortodokse måten å lage dem på. Nød lærer nøgen kvinne at spinne..........Nylaget brød høres også deilig ut.

helgemamma

17.07.2012 kl.19:17

Alltid godt med hjemmebakst :) jeg har gjort det samme en gang. Glemte gjær og tok det i etterpå. Mamma var sikker på at det ikke ville gå, men loffen ble helt fin :) :) jeg pleier også å bruke smør når jeg lager skillingsboller, synes de blir bedre da :) ha en fortsatt fin dag!

Skriv en ny kommentar

hits Pin It