Bunadstøvler

Jeg har kjøpt meg bunadstøvler i dag. Har hatt lyst på dem en stund, og da det nå viste seg at mine vel 20 år gamle bunadssko var blitt vel trange etter tre svangerskap så måtte jeg jo ha nye bunadssko. Vanlige bunadssko er finest kun til bunad, men disse, disse kan jeg bruke til korte bukser og til skjørt i alle slags lengder. Tenåringen synes ikke de er fine, men foretrekker tradisjonelle bunadssko, mens guttungen på elleve synes de minner om militærstøvler. Jeg bryr meg vel ikke om slike meninger, og for meg som liker både gjenbruk og flerbruk så er de supre! Støvlene er fra Klaveness, og er myke og gode. Nå skal jeg gå dem inn litt mens jeg svinger meg litt på kjøkkenet!


Det er alltid en første gang

I går kveld strøk jeg eldstejentas bunadsforkle for første gang, og nå er jeg nettopp ferdig med skjorta hennes også. Synes det ser bedre ut når de henger enn når de ligger på strykebrettet. Det var noe herk å stryke lin, selv om det var både fuktig og avkjølt i frysen. Nå er det i alle fall gjort, og jeg har litt mindre på gjørelista mi frem til konfirmasjonen om tre uker.
Om du synes at det er tidlig å stryke skjorte og forkle så har jeg bare fulgt tipsene til kursleder på bunadskurset mitt. Linen trenger i alle fall én uke "sette seg på" etter stryking. På den måten skal den krølle  mindre i bruk.
  

Har du et godt tips til å få ut alle "skrukker" i lin uten at man må anskaffe seg slikt superstrykejern med spesialbrett til mange tusen?

Bunadsforkle til snuppa

Der var siste søm på snuppas bunadsforkle sydd, og jeg er heeeeelt ferdig med jentenes bunader.
Forkledet er sydd i bomull og en ferdigkjøpt bord. Har lagd en løpegang øverst og tredd et bånd gjennom. Slik kan bredden justeres ettersom snuppa vokser.


Jeg har tre ganger igjen på bunadskurset jeg går på hos Folkeuniversitetet i Bergen, og de skal jeg bruke til å sy ut min bunad, samt komme i gang med et stort linforkle og skjortebroderi til lillesnupp blir stor.  Det er nesten litt vemodig å ikke skulle gå flere bunadskurs, i denne omgang, etter flere lærerike kurs med Karina Solvang som en dyktig og inspirerende lærer. Kjekke medelever har det også vært, og noen av oss har fulgt hverandre gjennom flere kurs. Annenhver torsdag på skolebenken har vært som et lite friminutt for meg, og jeg kommer til å savne det. Kanskje blir det andre kurs på meg til høsten. Jeg har nemlig lyst til å lære italiensk. Sønnen min på 11 kunne også tenke seg å lære spraket, men det spørs hvor unge elever de tar inn på slike kurs. Jeg får sjekke.

 

Ferdige bunader

Jeg er ferdig med jentenes bunader. Ja, jeg sier ferdig når det kun gjenstår å lage linning på minstejentas enkle forkle. Det er ingen ting i forhold til alt jeg har sydd og brodert i løpet av de siste årene.

Her er femåringens stakk
og her er begge jentenes stakker i tillegg til storegullets cape.Jeg har ikke lagd cape til femåringen. Håper vi har en jakke vi kan bruke dersom det skulle bli kaldt på konfirmasjonsdagen eller 17.mai.  Underskjørt har jeg heller ikke lagd, og skjorte har vi. Får se om jeg får ånden over meg og syr et underskjørt til henne. Har jo litt annet som skal forberedes til konfirmasjonen også, i tillegg til at min bunad skal syes ut og jeg trene mye slik at jeg forhåpentligvis krymper litt. Teddybjørn skal jeg også lage til konfirmanten min. Lagde teddy til min eldste nevø da han konfirmerte seg, og har lagd til alle nevøer og nieser etter hvert som de har konfirmert seg. Kan ikke gjøre det annerledes for egne barn, så her er det bare å sett i gang.

Mohairen til teddyen kom fra Christie Bears i dag, så jeg er forhåpentligvis i gang med den før helgen er omme.


Når denne teddyen er ferdig er jeg over halveis i konfirmasjons-/tenåringsteddyer, og har bare 5 igjen!

Helt ferdig bunadsbelte!

Mannen min støvsugde her om dagen, og under sofaen dukket det opp litt brodergarn som på mystisk vis hadde hoppet ut av bunadsproduksjonboksen min. Det var bare å blåse litt støv av det grønne garnet, og brodere de to siste stingene på lillegulls bunadsbelte. I går fikk jeg stivet det av, og begynt å sy på stoff på baksiden. Våknet tidlig i morges, og ble ferdig med det før det bar avgårde til eldstegullets samtalegudstjeneste.
Det er i underkant av to måneder til konfirmasjonen nå, og jeg kommer nærmere og nærmere ferdigstillingen av begge jentenes bunad. Neste delmål er minstejentas bunadsliv. Håper å få på resten av perleborden på den i kveld, og så er det stakken hennes som står for tur. Jeg gleder meg til alt blir ferdig.Ferdig med bunadsforkleet

Skriver man egentlig forkledet eller forkleet? Jeg stusser like mye hver gang.
Ble i alle fall ferdig med det i går kveld, men har vært på farten siden jeg dro på jobb i morges, så det blir neppe noe bilde av det før om et par dager. Jeg har brukt lang tid på det, men er veldig fornøyd med resultatet. Godt det er en 10 år til minstesnuppa eventuelt skal konfirmeres og skal ha forkle. Jeg vil nok begynne i god tid ja.Her er et bilde av den doble utrekkssømmen jeg brukte en del timer på! Hadde ikke fått mange øre timen om jeg hadde solgt det.

Skjorta er ferdig!

Hurra! Jeg er helt ferdig med eldstefrøknas bunadsskjorte! De tre siste knapphullene tok lang tid, og det siste var en del penere enn det første, men jeg er altså ferdig!

Nå i kveld er jeg godt i gang med å få linning på forkleet, så nå er det også snart ferdig! Det går fremover!

Nesten ferdig bunadsskjorte

Dette er eldstemanns skjorte til Nordhordlandsbunaden jeg syr til henne. Skjorta har vært nesten ferdig lenge, og jeg har bare noen knapphull igjen før den er helt ferdig. Den er ikke akkurat nystrøket her den henger, men det skal den bli til snuppas konfirmasjon i mai.
Det er masse jobb med en slik skjorte, med broderi og mye annen håndsøm, men så blir det bra da. Jeg er godt fornøyd.

Jeg håper at jeg ved å legge ut bilder av skjorta her blir motivert til å gjøre den helt ferdig!

Detalj fra kraven


Ermemansjett


Stolpe

Dette har jeg holdt på med i dag

Jeg har hatt noen gode formiddagstimer hvor jeg har fått jobbet videre med jentenes bunader. Har fått gjort mye på 14-åringens cape, har kommet et lite stykke videre med knapphullene på skjorta hennes, og har sydd på en del av perleraden på femåringen sin vest. Snøværet gav seg til slutt, og jeg har nå hatt et par timer ute i solveggen med avis, radio, mat og drikke og til slutt bunadssøm. Deilig!Nesten ferdig bunadsbelte

Er nesten ferdig med minstejentas bunadsbelte. Hadde jeg hatt én lengde til med grønn ulltråd, så hadde jeg vært klar til å montere det i dag, men som du kanskje ser så mangler jeg ti grønne sting før det er ferdig brodert!En venninne av meg har tråden jeg trenger, så nå må jeg bare smøre meg med tålmodighet til hun er tilbake fra fjellet i morgen.
Det mangler ikke på ting å gjøre i forhold til bunadene, så det haster ikke slik. Det hadde bare vært så kjekt å fått det ferdig når jeg er så nær.
Les mer i arkivet » November 2012 » Oktober 2012 » August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et håndarbeid i nærheten, er glad i å lese og prøver å få tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besøket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits