Mini brystduk

Der var brystduken til minstejentas Nordhordlandsbunad montert. Ikke store saken, men så er ikke snuppa så stor heller. Jeg er godt i gang med livet til bunaden også, og hadde heldigvis rester av rød ull som kunne brukes til den. Må få tak i stoff til stakk innen torsdag slik at jeg kan komme i gang med den på neste kurskveld. Jeg storkoser meg på kurs, og gleder meg stort til å se begge jentene mine i like bunader i mai.En av mine svakheter

En av mine svakheter er kokebøker. Jeg aner ikke hvor mange jeg har, men i hyllemeter utgjør de rundt 5 meter. Om jeg bruker dem alle? Slett ikke, men jeg liker å se på bildene, lese oppskrifter for inspirasjon og tar dem gjerne med meg på senga i håp om at jeg skal få noen åpenbaringer i forhold til ny retter i hverdagen. Åpenbaringene kommer litt for sjelden. Det blir noen drypp blir det i ny og ne, men jeg innrømmer gjerne at jeg synes det er kjekkere å lage mat til gjester enn til i de travle hverdagene.
Jeg tenker stadig at jeg skal lage menyer for hverdagene, handle én gang i uken og lage en del mat som kan puttes i frysen. Vi klarer stort sett å ta en storhandel én gang i uka, men det blir jammen litt småhandling også. Menyer og nedfrysing av ferdige retter har det blir lite av, så her er det rom for forbedring. Stor forbedring. Siden jeg har så mange kokebøker så lurer jeg på om jeg skal ta for meg én kokebok i uka, og skrive menyer etter dem. Har også tenkt tanken på at våre tre unger kan få velge seg en middagsrett hver i uka, og synes vel egentlig at de to eldste da kan stå for matlagingen også. Da er det bare 4 dager igjen for meg å bestemme. Det hadde vært deilig det. Jeg tror jeg setter i gang denne helgen jeg!Har du noen favorittoppskrift å anbefale i noen av disse kokebøkene?

kokebøker ukemeny

Gårsdagens meny i halvåtte-åtteklubben

I går kveld hadde jeg besøk halvåtte-åtteklubben, det vil si de kvinnelige kollegaene som ønsker å møtes privat ca en gang i måneden. Jeg liker å lage mat når jeg skal ha besøk. Det vanskeligste er faktisk å bestemme seg for hva man skal lage. I går landet jeg på en kyllinggryte med salat og naanbrød, og med en deilig sjokolademousse til dessert. Det var en del av de 8 jentene som ønsket oppskriftene, så her etterkommes det ønsket.

Kyllinggryta har jeg funnet på forumet Lavkarbo. Jeg stekte kylling og bacon hver for seg, og lot også løken godgjøre seg litt i stekepanna før jeg blandet den med kjøttet. Jeg tilsatte paprikaen og brokkolien helt til slutt før gryta fikk et oppkok, og brukte mild curry paste i stedet for hot da det var det jeg hadde i kjøleskapet.NAANBRØD

1 ts tørrgjær
500 g hvetemel
1 ts salt
2 ts sukker
1 ts bakepulver
2 ss olje
4 ss youghurt naturell
2 dl vann

Jeg lager deigen i brødbakemaskinen min.
Den ferdige deigen deles i 8-9 biter som trilles til baller før de kjevles ut til flate avlange leiver. Stekes i 3-4 minutter midt i ovnen på 270-280 grader. Det dannes en luftlomme inni brødet. SJOKOLADEMOUSSE
til 8-10 personer

3 plater Dronning- eller annen mørk sjokolade
2 egg
4-6 ss sterk kaffe
6 dl kremfløte

Smelt sjokoladen i vannbad.
Separer eggene.
Bland i eggeplommer og kaffe mens du visper kraftig.
Visp fløten til luftig krem.
Bland litt av kremen i sjokoladeblandingen slik at det blir lettere å blande denne inn  i resten av kremen.
Visp eggehvitene stive i en gullende ren bolle, og bland dem umiddelbart inn i sjokoladekremblandingen.
Hell moussen i din fineste glass- eller porselensskål.
Sett til kjøling i minimum tre timer. Lag den gjerne dagen før servering.
Rett før servering pynter du med små sølvkuler e.l.

Julegaver 2009

Nå kan jeg vise frem noe av det jeg lagde senhøstes i fjor. Hadde en del av det med på en messe jeg sto på i begynnelsen av desember, men solgte lite. Det gjorde at jeg fikk en litt roligere desember i forhold til julegaveproduksjon.


Disse havnet hos mamma og hos to gode kolleger.Disse havnet i Italia hos mødrene til noe italienseke venner av oss.


Disse ble gitt til en nevø, en niese og våre italienske venner.


Vesker har jeg bl.a. gitt til pappas kjæreste og en kusine.


Nå er det tid for å ta frem skøytene

I romjula fant vi frem skøytene og tok oss en tur på Iskanten. Det ble bare ungene som gikk da sønnen vår hadde vokst i føttene siden sist, og måtte overta mine skøyter. Det bør vel kvalifisere til at jeg må få meg nye? MInstegullet hadde vokst inn i størstegullets første kunstløpskøyter, og storkoste seg på isen. Den store bruskassen var god å ha for å bli vant med isen, og følelsen av å gli over den, og etterhvert så turde hun å slippe seg mer og mer også. Flinke var de, alle tre, og det frister til gjentagelse.
Vel hjemme igjen leste vi i en av gullets nye bøker, Karsten og Petra går på skøyter.


Bøkene om Karsten og Petra om vennskap, hverdagshistorier, sorger og gleder ligger høyt på favorittoppen her i huset, kanskje nettopp fordi de omhandler situasjoner som både voksne og barn kan kjenne seg igjen i. Tor Åge Bringsværd og tegneren Anne Holt treffer oss med både penn og strek.

I gang med ny bunad

Jeg har en stund gått på kurs for å lære å sy Nordhordalandsbunad til eldstedatteren min som er konfirmant til våren. Jeg har litt småpirk igjen før den er ferdig, og strengt tatt så kan jeg gjøre dette hjemme. Det er bare det at det er så innmari kjekt å gå på kurs. Å sitte der med andre bunadsinteresserte samtidig som vi prater om alt mulig og får hjelp av vår kunnskapsrike kursleder Karina er som et lite friminutt for meg i en travel hverdag. Det er så kjekt å gå på kurs at jeg har meldt meg på nytt kurs til våren litt uten noen plan for hva jeg skal gjøre. Det vil si, jeg vet at jeg nok trenger hjelp til å sy ut bunaden min før konfirmasjonen. Jeg har også lekt med tanken om å sy en bunad til datteren min på snart fem, men den tanken slo jeg i fra meg igjen. Men, som du vet, enkelte tanker har det med å gnage litt, og for en stund bestemte jeg meg for at jo, jeg skal sy en liten bunad også. Mønster til bringeduk og belte ble kjøpt inn, og jeg er godt i gang med arbeidet. Jeg klarte rett og slett ikke å la være.

Nytt år, nye muligheter og ny bolleoppskrift

Der var desember over. Ja, hele 2009 var plutselig over, og vi har startet et nytt år med nye muligheter. Måtte det bli et godt år for oss alle. Jeg har ingen store nyttårsforsett bortsett fra at jeg skal bli litt sprekere, bli litt mindre, lese litt mere bøker, se mindre på tv og kjøpe enda mindre garn enn jeg gjorde i fjor.
Som en skikkelig start på dette har jeg vært inne i hele dag, og lager nå boller etter en ny oppskrift. Om du kjenner meg, og har smakt bollene mine, så lurer du gjerne på hvorfor jeg prøver ut en ny oppskrift. Det er fordi jeg fikk Morten Schakendas bok Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom  til bursdagen min i november, og nå hadde lyst til å prøve ut noen av oppskriftene. I mangel av rugmel for å lage surdeig, ble det altså boller. Hadde jeg hatt rug, så hadde det ikke luktet nybakt her før om én uke, for så lang tid tar det å lage surdeigen fra bunnen av.
Uansett, boka er spennende, og skildrer Mortens vei fra livet som en av Norges beste og mest profilerte kokker til livet som baker i Lom. Det er spennende lesning, med historier fra fagmiljø, om personligheter fra Lom og om hvordan Schakenda med familie har jobbet seg gjennom utfordringene for å nå målet sitt om et eget bakeri. Boka er personlig, og jeg føler til tider at jeg er i bakeriet i Lom når jeg leser i boka. Da jeg fyllte 40 var jeg nemlig så heldig å få et matkurs på Fossheim hotel i Lom av gode venninner, og som en del av dette hadde vi også noen timer hos Morten i bakeriet hans. Han viste oss noen av hemmelighetene sine, og vi fikk være med å lage deilige brød og pizza. Allerede da fikk jeg inntrykk av en mann som gir mye av seg selv, et inntrykk som forsterkes når jeg leser boka. 
Boka anbefales, selv om jeg i skrivende stund ennå ikke vet hvordan bollene smaker.

Les mer i arkivet » November 2012 » Oktober 2012 » August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et håndarbeid i nærheten, er glad i å lese og prøver å få tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besøket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits