Simple living

I den siste tiden har Siri som hadde som prosjekt å ikke kjøpe noe på et helt år, fått mye oppmerksomhet i media. I følge henne selv så har det blitt så mye at kroppen nå sier stopp.
Siri sparte 100.000,- i løpet av dette prosjektet, og ga bort omtrentlig halvparten til en gambisk familie som dermed kunne bygge seg et hus. Prosjektet kom etter det jeg forstår i stand som en protest på at det ble sagt at nordmenn ikke er villige til å senke levestandarden sin for at andre skal få det bedre.
Jeg synes det er supert at det blir satt fokus på temaet, og skulle ønske at vi alle, spesielt vi som har råd til det, var litt mere bevisst i forhold til bruk og kast, gjenbruk og forbruk.

Vi trenger ikke alle å gjøre det til et så stort prosjekt som Siri, men mange av oss kan bli atskillig flinkere til bruke opp restene vi har i kjøleskapet, og til å reparere fremfor å kaste. Jeg gjør mitt beste, men må innrømme at det ikke er for å gi pengene vi sparer til noen som trenger det mer, men fordi jeg misliker å kaste ting som kan brukes til noe nytt eller repareres. Pengene vi sparer på å reparere fremfor å kjøpe nytt finner alltid steder å gå i en familie på fem.

Samtidig som vi er mange som kunne spart oss selv for utgifter, og miljøet for avfall, så slår det meg at det finnes mange rundt oss som lever enkelt rett og slett fordi de må. De klipper håret selv fordi de ikke har råd til å gå til frisøren, de har ingen bladabonnement å si opp fordi de aldri har kunnet unne seg luksusen å abonnere på et blad, de setter ned temperaturen i boligen sin og tar ikke karbad fordi de ligger etter med betalingen av strømregningen, de har ikke råd til å kjøpe seg nye klær og har kanskje ikke heller mulighet til å sy om noe gammelt i mangel på symaskin, og de er asosiale fordi de ikke har mulighet til å bli med venner på restaurant eller kino, eller til å ta med en blomst eller en flaske vin dersom de blir invitert i selskap.
Deres prosjekt er ikke å leve det enkle liv, men å overleve det enkle livet.

Både mannen min og jeg misliker å shoppe, og er nevenyttige og flinke til å reparere ting.  Vi er forholdsvis flinke til å bruke opp restematen, men jeg vet at det fortsatt er grep vi kan gjøre både for å spare oss selv  for utgifter og miljøet for avfall. Det gjelder bare å tenke litt nytt i blant.

Kan du gjøre noe med ditt forbruk? Har du noen gode gjenbrukstips?

 

Min nye favoritt

Endelig ferdig!Denne jakka har jeg holdt på med en stund. Garn ble kjøpt av Malsen og mor for en evighet siden, og det to en liten evighet før jeg begynte på jakka også. Ensfargede plagg er ikke spesielt festlig å strikke, så det hele tok litt tid. Enda lenger tid tok det da jeg gikk tom for garn da det bare var noen centimerer igjen. Jeg ble reddet av Malsen og mor, og fikk den siste resten de hadde av samme innfarging.
Mønsteret på jakka er Kragejakken fra Strikk til Nøstebarn, og skulle egentlig vært strikket frem og tilbake. Siden jeg helst ungår å strikke vrangmasker, ble min jakke strikka rundt og rundt, for så å klippes opp. For å skjule sårkanten etter oppklippingen så sydde jeg på et fint bånd. Det røde og hvite i båndet taes opp igjen i knappene.
Jeg er superfornøyd, og har mer eller mindre bodd i min nye jakke etter at den ble ferdig for en ukes tid siden.

Les mer i arkivet » November 2012 » Oktober 2012 » August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et håndarbeid i nærheten, er glad i å lese og prøver å få tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besøket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits