Ny karriere?

Hva ville du gjort om du skulle startet p en ny karriere? Mangt kan friste, men jeg har i alle fall et par ting jeg vet at jeg ikke skal satse p dersom jeg skulle finne p noe annet enn jobbe i folkehgskoleadministrasjon.

Jeg er en elendig kakebaker som kan delegge selv den enkleste kake, og skal derfor ikke bli konditor. Jeg misliker sterkt rengjre pensler, og skal ikke bli maler. Jeg har ikke tlmodighet til vente p at fisken kanskje biter, og kommer ikke til satse p en karriere som profesjonell laksefisker, og etter ha forskt meg p produksjon av flytende spe laget av fast spe, s har jeg innsett at kanskje spekoking heller ikke er noe satse p:

Det har seg nemlig slik at det grunnet min mammas jobb som reiseleder med x antall hotelldgn i sesongen, s har det havnet en del hotellsper her i huset i de siste rene. Det er sjelden vi bruker fast spe her i huset, og da vi for en stund siden gikk tom for flytende spe i et par steder i huset, fant jeg ut at jeg kanskje skulle prve lage min egen flytende spe.
Som sagt s gjort. Jeg googlet etter Make your own liquid soap, og fant noen amerikanske blogger hvor damene tydeligvis pleide lage sin egen spe. Spestykkene var allerede p plass og glycerol hadde jeg tilfeldigvis litt igjen av etter et hobbyprosjekt p tidlig nittitall.



Denne jenta liker gjre ting effektivt, s jeg gadd selvflgelig ikke bruke et vanlig rivjern for rive opp 20 sm hotellsper. Jeg aktet bruke rivjernet p foodprosessoren, og satte i gang med dytte spene ned i materen. Det var skikkelig effektivt. S effektivt at en del av kjkkenbenken ble dekket av grnt spestv. Jeg holdt pusten etter beste evne, og lot det st til til siste spestykke var pulverisert.



Deretter var det frem med en stor gryte, glycerol og vann for smelte spestvet p middels varme. Det tok sin tid, men alt smeltet, og gryta fikk s st til nedkjling fr spen skulle rres opp og helles p egnede beholdere. Spa ble avkjlt den, men trass i mye vann s var det slett ikke blitt til deilig flytende spe, men et gedigent rundt spestykke med konsistens som kunne minne om en mellomting mellom vaselin og zinksalve.



Okei, tenkte jeg og tilsatte mer vann, mye mere vann, og varmet opp blandingen p nytt samtidig som stavmikseren mtte til pers for blande det hele. Ny avkjling, og der, der var jammen spa blitt flytende. Hurra, tenkte jeg, og fylte fin grnn og lavendelduftende spe p vre tomme dispensere, og resten p en 5-liters plastkanne.



Etter et par dager sa mannen min forsiktig: Du, den spa du lagde, den m man nesten ha saks for bruke. Jo, jeg skal innrmme det, at spruten "kuttet" seg ikke helt selv etter et trykk p dispenseren, slik at spen ramlet mykt ned i hnda. Ett trykk, og du fikk en spestreng. En streng du kunne dra langt, for elastisk, det var den.
Spa fikk en kort karriere her i huset, for etter en uke begynte det bli vanskelig f spa ut av dispenserne. Dermed gikk spa i spla. Vel 5 liter fin grnn og lavendelduftende spe ble diskret puttet i sppelspannet og erstattet av et par nye, flytende sper.

N lurer jeg bare p om ikke spa mi hadde egnet seg godt som base for speboblevann? Den var jo tross alt veldig elastisk.
Jeg har flere spestykker, og glycerol har jeg ogs litt igjen av. Kanskje jeg skulle prve en gang til?



Klapper meg selv p skulderen

og skryter litt av meg selv til meg selv, og til andre som eventuelt vil hre p:

I ferien har jeg nemlig lagt meg til en god vane med starte dagen med en god tur rundt i nabolaget. I 14 dager var nabolaget vakre Primosten i Kroatia.



Leiligheten vr var uten air condition, og hadde senger som s absolutt kunne har vrt bedre. Det fantes dermed ikke fristende prve sove s mye som et minutt lenger, s jeg snrte p meg skoa og gikk, gikk og gikk. Jeg hadde noen faste runder, men varierte stadig vekk med finne noen nye gater og butikker for pfyll av drikke. P den mten var jeg gjerne opp i 5-7000 skritt og n liter vann fr resten av familien i det hele tatt hadde pnet ynene. P vei tilbake fra morgenturene mine gikk turen gjerne innom bde baker og supermarked, s mann og barn fikk hver morgen ferskt brd til de sto opp.

Vel hjemme i Bergen, og med temperaturer rundt 20 grader under det vi hadde i Kroatia, s har jeg fortsatt g tur om morgenen. Ikke s mye se p her hjemme som i Primosten, s n har jeg musikk i ret for drive meg fremover. Det har vrt enkelt fortsette den pbegynte vanen n som ungene har fri fra skolen, og jeg fortsatt har hatt ferie fra jobb, og jeg vil veldig gjerne fortsette vandringen min n som ferien snart er over.
Det sies at det tar tre uker legge seg til nye, eller endre vaner. Jeg har gtt morgentur hver dag i 20 dager n, og nr morgendagens kt er over, s anser jeg min nye og gode vane som spikret fast ;-)
Litt ekstra motiverende er det jo ogs se p vekten som for frste gang p det jeg kan huske ikke har bevegd seg oppover under en ferie, men heller tvert om.
Motiverende er det ogs bruke Endomondo p telefonen og en skritteller i bukselomma.

Gode sko m til for en overpronerende ganger som meg, s i gr investerte jeg i nye, supergode joggesko. Skoa ble innviet i morges, og fungerte akkurat slik de skulle. Jeg er klar for en ny tur, og er slett ikke sikker p om jeg venter helt til i morgen tidlig ;-)



Finnes det noe mer lysende enn nye joggesko?


Alt kan fikses

Ja, n snakker jeg ikke om fiksa fotballkamper som har vrt slik i vinden i det siste, ei heller om biler, sykler eller delagte glidelser, men om noe s enkelt som en bolledeig.
Gjrbakst er noe av det jeg er flink til lage, og etter ha returnert fra 14 dager i Kroatia med opp mot 40 grader, var det lett fuktige Bergensvret i gr var perfekt for lage boller. Jeg lagde den fine og smidige bolledeigen og fortalte mann, unger og ungenes venner at om ikke s altfor lenge s ville det bli deilige boller f. Men tror du deigen hevet seg da? Niks! Da trenger den nok litt hjelp, tenkte jeg, og satte den i den varme trketrommelen og gikk meg en tur.



Vel tilbake brettet jeg opp ermene klar for bake ut boller og for sette en brddeig til kaldheving. I det jeg leste brdoppskriften s slo det meg at jeg sannsynligvis manglet en viktig ingrediens i bolledeigen. Jeg kunne nemlig ikke se for meg at jeg hadde tilsatt gjren som jeg hadde kjpt samme morgen. En sjekk i kjleskapet, og mistanken ble bekreftet. Bolledeigen manglet bare gjr!
Jeg anser meg som en praktisk og problemlsende kvinne og fikk bolledeigen ut av trketrommelen i en fart, lste opp gjren i litt melk, helte gjrblandingen opp i den fine og smidige bolledeigen og kjrte Kenwooden opp i god hastighet noen minutter slik at deigen s like fin og smidig ut som tidligere. Etter f minutter var deigen inne i trketrommelen igjen og mine fingre krysset for at kveldskosen var reddet. Mann og barn begynte etterlyse boller, men jeg mtte bare beklage og si at jeg ikke ante nr de ville bli ferdige siden jeg aldri hadde brukt denne fremgangsmten tidligere.



Deigen hevet seg kjempefint den, og deilige boller bde med og uten snurr og med og uten kanel ble servert klokken elleve om kvelden til de som orket vente. Bollene ble godkjent, og mannen min mente faktisk at de smakte litt annerledes enn vanlig. Jeg tviler p at det kommer av mten jeg lagde deigen p, men heller av at jeg denne gangen ogs hadde smr i "svingene" og ikke bare sukker og kanel.



Disse snurrebollene er lagd ved kjevle deigen flat fr jeg smurte p en blanding av smelta smr, sukker og kanel, brettet 1/3 av deigen mot midten og deretter motsatte tredjedel over denne igjen. Skar leiven i lengder p ca 2 centimeters bredde og tvinnet/snurret lengdene en 5-6 ganger fr jeg la dem rundt seg selv i bollefasong og stekte i 11-12 minutter p 225 grader. Bollene kan gjerne smres med egg og pyntes med litt ekstra sukker, men det er slett ikke ndvendig.

Neste bolledeig blir garantert satt slik jeg pleier gjre det.

N skal jeg snart bake ut brd av den kaldhevede deigen som har godgjort seg i kjleskapet i natt. Misunner nesten ungene som kommer til vkne til duften av gjrbakst......





Les mer i arkivet November 2012 Oktober 2012 August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et hndarbeid i nrheten, er glad i lese og prver f tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits