Mereteboller

En nabo av meg har tidligere etterlyst oppskriften min på boller. Jeg er tilhenger av å dele på de fleste goder, også oppskrifter, men bolleoppskriften min er ikke konstant. Den varierer etter hva slags melk jeg har i hus, om jeg har en skvett fløte, rømme, Kesam, Creme Fraiche eller Cottage cheese som må brukes opp. Jeg skal likevel gi dere basisoppskriften min som er fra Den rutete kokeboken som Ingrid Espelig Hovig er redaktør for. Den kokeboka er for øvrig en meget grei basiskokebok.

100g   smør
5 dl     melk
50g     gjær
1/2ts   salt
1,5dl   sukker
2ts     kardemomme
750g   hvetemel

Jeg bruker kjøkkenmaskin til elting av deigen da jeg elter gjærdeigene mine leeenge.
Ha alt det tørre i bakebollen, smuldre gjæren i og hell deretter melk og eventuelle rester av andre meieriprodukter i. Om du bruker Cottage cheese så er det best om denne moses først, og om du bruker noe med mye fett så kan du gjerne redusere litt på mengden smør. Du trenger ikke å varme melken dersom du bruker kjøkkenmaskin da det tilføres varme til deigen når den bearbeides. bland deigen sammen, juster eventuelt med mer mel eller veske, og elt det hele i ca 10 minutter. Pass på at ikke maskinen arbeider seg så langt ut mot benkekanten at den ramler ned!
Når deigen er godt eltet sammen tilsetter du smøret i biter, og elter på nytt til alt smøret er inni deigen. Jeg bruker alltid meierismør.
Dekk til deigen med plast og klede, og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Elt deigen igjen og form til den bolletypen du foretrekker. Her går det stort sett i skillingsboller, og deigen kjevles da til et flak som strøs med sukker og kanel, rulles sammen og deles i passende biter som legges til hveing på bakebrettet. Før steking strør jeg litt mere sukker oppå, og lar dem steke i ca 11 minutter på 225 grader.

Lykke til, og lag gjerne dobbel porsjon når dere først går i gang!
 

 

Trendy navn?

Med jevne mellomrom kan man lese artikler om hvilke navn som er moderne og på topp i navnestatistikker. Vi har gjerne forskjellige preferanser ut fra hvor vi har vokst opp, hvem vi har vokst opp med og om vi ønsker å signalisere noe spesielt.  Noen gir barna sine mest mulig spesielle navn, noen velger bibelske navn, noen vil ha dyrenavn, noen vil ha korte navn, noen gammeldagse navn, noen vil ha internasjonale navn, noen har mange navn og noen vil ha tradisjonelle navn.

Her i huset har ungene fått temmelig tradisjonelle navn med norrønn opprinnelse. Jentenes navn var faktisk mest populære på 1600-tallet, mens sønnens navn var temmelig populært i perioden 1940-1960.
Mannen min sitt navn var det mest vanlige i vikingtiden, og ble mye brukt under og etter annen verdenskrig, mens mitt navn hadde sin topp på 60-70-tallet. Med andre ord så er vi ikke så veldig "in" når det gjelder navn, og jeg tviler vel egentlig på om noen av våre navn kommer til å komme på topp ti.

Jeg skriver navnet mitt i den enkleste form, det vil si uten H, og selv om jeg til stadighet signerer brev, e-post og sms med Merete, så får jeg ofte svar med Merethe. Jeg irriterer meg selvfølgelig litt over det, samtidig som det ikke alltid er så enkelt å finne en måte å påpeke det på. E-postadressen min på jobb må nødvendigvis skrives uten h for at den skal

Hva er egentlig vitsen med å ha en h i navn som mitt? Den uttales jo ikke?

Og ja, om ungene her i huset hadde fått navn med alternative skrivemåter, så hadde det sannsynligvis vært med fravær av c-er, x-er og uutalte h-er.

Har du noen spesielle prefereanser i forhold til navn?

 

 

 

 

 

 

Stikkord:

Tabbe

Jeg er glad for at jeg har en sindig mann som da han skulle skifte støvsugerpose i sentralstøvsugeren i formiddag oppdaget at den manglet pose! Da det er jeg som tidligere har pleid å skifte pose, så er det nok jeg som på uforklarlig vis har glemt å ta i ny. Løsningen ble å skru ned hele støvsugeren, tømme den, vaske den, henge den opp og ikke minst sette i ny pose!
Nå er støvsugeren god som ny, og jeg er fortsatt godt fornøyd med mannen min som ikke ytrer noen stygge gloser når jeg gjør slike tabber!

Jeg kan love dere at jeg aldri glemmer å ha i ny støvsugerpose igjen!

Nok en ladning med kjoler

Det går stort sett i fleecekjoler når jeg sitter ved symaskinen nå om dagen. Den siste uka har jeg gått for halv maskin med en forkjølelse som har satt seg i hals, hode og nese, og jeg har ikke fått sydd så mye som jeg har hatt planer om. Jeg har en del bestillinger, og har i dag fått ferdig tre av dem i tillegg til en i størrelse to år som jeg legger ut for salg. Jeg startet på kjolene sist uke, så dette har tatt tid. Har jo en jobb, tre unger, en mann og et hus som også må ha litt oppmerksomhet;-)


Nye fleecekjoler

Jeg prøver å sy litt flere kjoler samtidig når jeg først er i gang slik at jeg slipper å skifte tråd på overlocken hele tiden. Nå har jeg ferdigstilt noen lilla, en grå og en petroleumsfarget kjole.Kjolene er deilige og varme nå som vinteren har kommet, og jeg er stadig å finne i min brune fleecekjole.

Kjolene er til salgs, og vil bli lagt ut på Eplabutikken min GULLTULL.

Str 44-46, kroner 750,- + eventuell porto

Str 4, kroner 350,- + eventuell porto.

Str 4, kroner 350,- + eventuell porto.

Str 6, kroner 350,- + eventuell porto.


Les mer i arkivet » November 2012 » Oktober 2012 » August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et håndarbeid i nærheten, er glad i å lese og prøver å få tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besøket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits