Alt kan fikses

Ja, nå snakker jeg ikke om fiksa fotballkamper som har vært slik i vinden i det siste, ei heller om biler, sykler eller ødelagte glidelåser, men om noe så enkelt som en bolledeig.
Gjærbakst er noe av det jeg er flink til å lage, og etter å ha returnert fra 14 dager i Kroatia med opp mot 40 grader, var det lett fuktige Bergensværet i går var perfekt for å lage boller. Jeg lagde den fine og smidige bolledeigen og fortalte mann, unger og ungenes venner at om ikke så altfor lenge så ville det bli deilige boller å få. Men tror du deigen hevet seg da? Niks! Da trenger den nok litt hjelp, tenkte jeg, og satte den i den varme tørketrommelen og gikk meg en tur.Vel tilbake brettet jeg opp ermene klar for å bake ut boller og for å sette en brøddeig til kaldheving. I det jeg leste brødoppskriften så slo det meg at jeg sannsynligvis manglet en viktig ingrediens i bolledeigen. Jeg kunne nemlig ikke se for meg at jeg hadde tilsatt gjæren som jeg hadde kjøpt samme morgen. En sjekk i kjøleskapet, og mistanken ble bekreftet. Bolledeigen manglet bare gjær!
Jeg anser meg som en praktisk og problemløsende kvinne og fikk bolledeigen ut av tørketrommelen i en fart, løste opp gjæren i litt melk, helte gjærblandingen opp i den fine og smidige bolledeigen og kjørte Kenwooden opp i god hastighet noen minutter slik  at deigen så like fin og smidig ut som tidligere. Etter få minutter var deigen inne i tørketrommelen igjen og mine fingre krysset for at kveldskosen var reddet. Mann og barn begynte å etterlyse boller, men jeg måtte bare beklage og si at jeg ikke ante når de ville bli ferdige siden jeg aldri hadde brukt denne fremgangsmåten tidligere.Deigen hevet seg kjempefint den, og deilige boller både med og uten snurr og med og uten kanel ble servert klokken elleve om kvelden til de som orket å vente. Bollene ble godkjent, og mannen min mente faktisk at de smakte litt annerledes enn vanlig. Jeg tviler på at det kommer av måten jeg lagde deigen på, men heller av at jeg denne gangen også hadde smør i "svingene" og ikke bare sukker og kanel.Disse snurrebollene er lagd ved å kjevle deigen flat før jeg smurte på en blanding av smelta smør, sukker og kanel, brettet 1/3 av deigen mot midten og deretter motsatte tredjedel over denne igjen. Skar leiven i lengder på ca 2 centimeters bredde og tvinnet/snurret lengdene en 5-6 ganger før jeg la dem rundt seg selv i bollefasong og stekte i 11-12 minutter på 225 grader. Bollene kan gjerne smøres med egg og pyntes med litt ekstra sukker, men det er slett ikke nødvendig.

Neste bolledeig blir garantert satt slik jeg pleier å gjøre det.

Nå skal jeg snart bake ut brød av den kaldhevede deigen som har godgjort seg i kjøleskapet i natt. Misunner nesten ungene som kommer til å våkne til duften av gjærbakst......

Svinefilet à la man tager hva man haver

Med både kyllingfilet, svinefilet, kjøttdeig mm var valget mellom lørdagskosematen stort.

Jeg ba mannen min velge kjøttet, og så skulle jeg ut fra det finne ut tilbereding og tilbehør.
Han valgte svinefileten, og min første tanke var at da måtte jeg en tur på butikken for å kjøpe champignon, tagliatelle og skivet bacon. På butikken ville jeg sikkert funnet mer som egentlig ikke sto på handlelista, så siden helgehandlingen egentlig var unnagjort slo heldigvis fornuften og oppfinnsomheten inn.

Jeg tok derfor et dypdykk inn i kjøleskapet hvor jeg fant følgende:
   en rest Stilton etter jula
   en rest nøytral kremost
   en kartong fløte
   smør
   soltørka tomat i olje
   sylta paprika
   hvitløk
   kokte poteter
   brokkoli

Jeg tørket og saltet svinefileten før jeg brunet den i steikepanna hvor jeg hadde i like deler smør og olje i tillegg til en del hvitløksfedd som jeg hadde delt i to.
Etter å ha brunet fileten snittet jeg den midt oppå for å gi plass til litt fyll som jeg lagde av omtrentlig like deler Stilton, kremost og fløte.

I foodprosessoren kjørte jeg noen noen skjeer soltørka tomat sammen med et par sylta paprika til en passe grovmalt blanding. Denne blandingen la jeg oppå den fylte svinefileten, stakk inn steketermometeret og satte kjøttet inn i ovnen som jeg hadde varmet til 200 grader.

Mens kjøttet jobbet seg opp mot en kjernetemperatur på 70 grader lagde jeg luksuspotetmos av de kokte potetene, salt og fløte. Brokkolien kokte jeg mens kjøttet hvilte seg, og så var det bare å nyte.Maten smakte kjempegodt, og var perfekt lørdagskos til Spellemannprisen.
Egentlig så var det vel en vinn-vinn middag hvor jeg fikk brukt opp ting vi hadde i kjøleskapet ,og sparte meg en tur med ekstra forbruk i butikken.

 

Heldige meg

Jeg har en kollega som stadig lager sushi. For en stund siden kom hun og spurte om jeg også spiser og eventuelt lager det. Jeg svarte som sant er at jeg gjerne spiser det, men at jeg ennå ikke har fått brukt bambusmatta som jeg kjøpte for å lage sushi for mange år siden. Neste gang jeg lager så skal du få litt av meg svarte hun, og i dag ringte hun og sa at jeg kunne komme og hente meg litt sushi.
Heldige meg! Jeg måtte smake litt før middagen, og gleder meg nå til å spise resten i kveld! Tusen takk Jep!

 

Mereteboller

En nabo av meg har tidligere etterlyst oppskriften min på boller. Jeg er tilhenger av å dele på de fleste goder, også oppskrifter, men bolleoppskriften min er ikke konstant. Den varierer etter hva slags melk jeg har i hus, om jeg har en skvett fløte, rømme, Kesam, Creme Fraiche eller Cottage cheese som må brukes opp. Jeg skal likevel gi dere basisoppskriften min som er fra Den rutete kokeboken som Ingrid Espelig Hovig er redaktør for. Den kokeboka er for øvrig en meget grei basiskokebok.

100g   smør
5 dl     melk
50g     gjær
1/2ts   salt
1,5dl   sukker
2ts     kardemomme
750g   hvetemel

Jeg bruker kjøkkenmaskin til elting av deigen da jeg elter gjærdeigene mine leeenge.
Ha alt det tørre i bakebollen, smuldre gjæren i og hell deretter melk og eventuelle rester av andre meieriprodukter i. Om du bruker Cottage cheese så er det best om denne moses først, og om du bruker noe med mye fett så kan du gjerne redusere litt på mengden smør. Du trenger ikke å varme melken dersom du bruker kjøkkenmaskin da det tilføres varme til deigen når den bearbeides. bland deigen sammen, juster eventuelt med mer mel eller veske, og elt det hele i ca 10 minutter. Pass på at ikke maskinen arbeider seg så langt ut mot benkekanten at den ramler ned!
Når deigen er godt eltet sammen tilsetter du smøret i biter, og elter på nytt til alt smøret er inni deigen. Jeg bruker alltid meierismør.
Dekk til deigen med plast og klede, og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Elt deigen igjen og form til den bolletypen du foretrekker. Her går det stort sett i skillingsboller, og deigen kjevles da til et flak som strøs med sukker og kanel, rulles sammen og deles i passende biter som legges til hveing på bakebrettet. Før steking strør jeg litt mere sukker oppå, og lar dem steke i ca 11 minutter på 225 grader.

Lykke til, og lag gjerne dobbel porsjon når dere først går i gang!
 

 

Bakeskole


I fjor lot jeg meg begeistre av Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom. Nå har Schakenda kommet med en ny bok, og denne gangen heter det Schakendas bakeskole, en bakeskole for barn. Boka kom i posten for et par uker siden, men så langt har jeg bare fått bladd gjennom den. I tillegg til en rekke oppskrifter så består boka av masse flotte bilder med glade barn, og jeg gleder meg til å lese litt mer i den og forhåpentligvis ha en liten bakeskole med minstemann i helga. Jeg lærte mye av forrige bok, og regner med at det er en del nye tips å finne i denne også.

Trenger jeg si at jeg gleder meg?

Stikkord:

Hva er du flink til?

Ja, for alle har vi jo noe vi er flinke til, men vi er ikke alltid så flinke til å si: Dette synes jeg at jeg får til.

Jeg er ganske flink til å bake, ja ikke kaker da, men boller og rundstykker, det pleier jeg å få godt til. Derfor ber jeg gjerne om å få stille med boller dersom jeg må stille med kaker noe sted, eller tilbyr meg å bidra med rundstykker om
noen treger det til en eller annen anledning.

Her har du basisoppskriften min på rundstykker
7 dl   vann, bruk gjerne rester av melk
1       egg
50 g gjær
1 kg hvetemel, bytt gjerne ut noe av melet med havregryn, rugmel, grovbakst mm
1 ts  salt
1 ss sukker/honning
50 g smør

Varm vannet til det er fingervarmt, og bland det sammen med alt untatt smøret. Husk å holde igjen noe mel. Elte alt godt og leeeeenge i kjøkkenmaskin, og tilsett mer mel ved behov. Etter en god stund tilsetter du smøret i mindre biter. Mitt var kjøleskapkaldt sist jeg bakte, og da skar jeg det med ostehøvelen. Elte det hele en god stund til, og pass på at alt smøret er blandet godt inn i deigen. Nå er det bare å dekke til med plastfolie/dusjhette og et håndkle og la det heve til dobbel størrelse. Elt så deigen godt ned igjen, og trill ut i passende emner, som du plasserer på stekeplata som du har klargjort slik du foretrekker det. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og etterhev en halvtimes tid. Pensle med en blanding av egg og vann, og strø på deilige frø eller kjerner.
Stek rundstykkene på 225 grader i en 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

 

Slik ble lunsjen til naboens flyttegjeng

Deigen kan også brukes til pizzasnurrer, og denne gangen hadde jeg litt rester etter tacobursdagen dagen i forveien i tillegg til et åpnet glass med tomatpuré. Deig ble kjevlet ut og smurt med tomatpuré, kjøttdeig bredt utover og deretter et lite dryss med revet ost. Leiven ble rullet sammen, og oppdelt i passende snurrer. Resten av osten ble strødd på toppen av snurrene som ble etterhevet og stekt som rundtstykkene. Lørdagslunsjen vår var dermed i boks.

 

 

 


 

Jeg har ryddet!

Jepp, jeg har ryddet i kokebøkene mine. Mannen min ser nok ingen forskjell, så jeg har fortalt ham at nå er det faktisk en 40-50 færre kokebøker i kjøkkenskapet enn hva det var i morges. Han ser det neppe likevel, og ønsker gjerne at jeg hadde kvittet meg meg minst dobbelt så mange. Det gjør jeg ikke!
Nei da, jeg bruker dem slett ikke alle sammen, i alle fall ikke hele tiden, men alle har de hatt minst én tur på nattbordet mitt og vært min sengelektyre.
Om jeg har lagd noe fra alle? Nei det vet jeg ikke, men jeg fabler stadig om å ta for meg en kokebok per uke. Aner ikke hvor mange uker jeg hadde trengt da, men rene kakebøker og coctailbøker faller vel naturlig ut av køen. Jeg skal alltids klare å finne en ukemeny både i Nigella Express, Mat fra Jamies kjøkken og Mikke Mus kokebok.
Kanskje jeg bare skal sette i gang?

Har du noen oppskrifter du anbefaler fra en eller flere av disse tre bøkene?
Tacosuppe

Som et ledd i mitt ønske om å lage ukemeny lagde jeg i går kveld noen lapper hvor jeg skrev stikkord. Jeg lot mann og barn trekke hver sin lapp, og ut fra stikkordet  skulle de velge en rett hver. Lillesnupp trakk fisk, og valgte fiskekaker med brun saus, størstegullet trakk søndag og ønsker seg dermed pinnekjøtt, mannen trakk fredag og vil ha kokt og kald klippfisk med diverse småsnadder og sønnen trakk suppe. Med litt alternativer og hjelp landet ungdommen på tacosuppe selv om han syntes det hørtes forferdelig rart ut. Jeg har smakt det hos en tante tidligere, og vet at det er godt. I dag har han fått smake selv, og det så ut til å falle i smak.INGREDIENSER:
Mengden er veiledende
1 løk
1fedd hvitløk
2 pakker kjøttdeig
1 ss margarin eller olje
1 boks hakkete tomater
1 glass tomatpuré
10-12 dl vann
1 buljongterning
1 pk Taco krydderblanding
1 liten boks mais/kikerter


Hakk løken og stek den blank.
Stek kjøttdeigen. Hell løken, kjøttdeigen og de andre ingrediensene i en
kjele og la det koke i ca 1 time.
Ønskes sterkere suppe kan man tilsette en halv finhakket chili.
Hakk løken og stek den blank i litt olje.
Stek kjøttdeigen.
Ha løk, kjøttdeig og de andre ingrediensene med unntak av maisen i en
kjele, og la det koke i ca 1 time.

Serveres med tacochips, revet ost og rømme

En av mine svakheter

En av mine svakheter er kokebøker. Jeg aner ikke hvor mange jeg har, men i hyllemeter utgjør de rundt 5 meter. Om jeg bruker dem alle? Slett ikke, men jeg liker å se på bildene, lese oppskrifter for inspirasjon og tar dem gjerne med meg på senga i håp om at jeg skal få noen åpenbaringer i forhold til ny retter i hverdagen. Åpenbaringene kommer litt for sjelden. Det blir noen drypp blir det i ny og ne, men jeg innrømmer gjerne at jeg synes det er kjekkere å lage mat til gjester enn til i de travle hverdagene.
Jeg tenker stadig at jeg skal lage menyer for hverdagene, handle én gang i uken og lage en del mat som kan puttes i frysen. Vi klarer stort sett å ta en storhandel én gang i uka, men det blir jammen litt småhandling også. Menyer og nedfrysing av ferdige retter har det blir lite av, så her er det rom for forbedring. Stor forbedring. Siden jeg har så mange kokebøker så lurer jeg på om jeg skal ta for meg én kokebok i uka, og skrive menyer etter dem. Har også tenkt tanken på at våre tre unger kan få velge seg en middagsrett hver i uka, og synes vel egentlig at de to eldste da kan stå for matlagingen også. Da er det bare 4 dager igjen for meg å bestemme. Det hadde vært deilig det. Jeg tror jeg setter i gang denne helgen jeg!Har du noen favorittoppskrift å anbefale i noen av disse kokebøkene?

kokebøker ukemeny

Gårsdagens meny i halvåtte-åtteklubben

I går kveld hadde jeg besøk halvåtte-åtteklubben, det vil si de kvinnelige kollegaene som ønsker å møtes privat ca en gang i måneden. Jeg liker å lage mat når jeg skal ha besøk. Det vanskeligste er faktisk å bestemme seg for hva man skal lage. I går landet jeg på en kyllinggryte med salat og naanbrød, og med en deilig sjokolademousse til dessert. Det var en del av de 8 jentene som ønsket oppskriftene, så her etterkommes det ønsket.

Kyllinggryta har jeg funnet på forumet Lavkarbo. Jeg stekte kylling og bacon hver for seg, og lot også løken godgjøre seg litt i stekepanna før jeg blandet den med kjøttet. Jeg tilsatte paprikaen og brokkolien helt til slutt før gryta fikk et oppkok, og brukte mild curry paste i stedet for hot da det var det jeg hadde i kjøleskapet.NAANBRØD

1 ts tørrgjær
500 g hvetemel
1 ts salt
2 ts sukker
1 ts bakepulver
2 ss olje
4 ss youghurt naturell
2 dl vann

Jeg lager deigen i brødbakemaskinen min.
Den ferdige deigen deles i 8-9 biter som trilles til baller før de kjevles ut til flate avlange leiver. Stekes i 3-4 minutter midt i ovnen på 270-280 grader. Det dannes en luftlomme inni brødet. SJOKOLADEMOUSSE
til 8-10 personer

3 plater Dronning- eller annen mørk sjokolade
2 egg
4-6 ss sterk kaffe
6 dl kremfløte

Smelt sjokoladen i vannbad.
Separer eggene.
Bland i eggeplommer og kaffe mens du visper kraftig.
Visp fløten til luftig krem.
Bland litt av kremen i sjokoladeblandingen slik at det blir lettere å blande denne inn  i resten av kremen.
Visp eggehvitene stive i en gullende ren bolle, og bland dem umiddelbart inn i sjokoladekremblandingen.
Hell moussen i din fineste glass- eller porselensskål.
Sett til kjøling i minimum tre timer. Lag den gjerne dagen før servering.
Rett før servering pynter du med små sølvkuler e.l.
Les mer i arkivet » November 2012 » Oktober 2012 » August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et håndarbeid i nærheten, er glad i å lese og prøver å få tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besøket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits