Alt kan fikses

Ja, n snakker jeg ikke om fiksa fotballkamper som har vrt slik i vinden i det siste, ei heller om biler, sykler eller delagte glidelser, men om noe s enkelt som en bolledeig.
Gjrbakst er noe av det jeg er flink til lage, og etter ha returnert fra 14 dager i Kroatia med opp mot 40 grader, var det lett fuktige Bergensvret i gr var perfekt for lage boller. Jeg lagde den fine og smidige bolledeigen og fortalte mann, unger og ungenes venner at om ikke s altfor lenge s ville det bli deilige boller f. Men tror du deigen hevet seg da? Niks! Da trenger den nok litt hjelp, tenkte jeg, og satte den i den varme trketrommelen og gikk meg en tur.



Vel tilbake brettet jeg opp ermene klar for bake ut boller og for sette en brddeig til kaldheving. I det jeg leste brdoppskriften s slo det meg at jeg sannsynligvis manglet en viktig ingrediens i bolledeigen. Jeg kunne nemlig ikke se for meg at jeg hadde tilsatt gjren som jeg hadde kjpt samme morgen. En sjekk i kjleskapet, og mistanken ble bekreftet. Bolledeigen manglet bare gjr!
Jeg anser meg som en praktisk og problemlsende kvinne og fikk bolledeigen ut av trketrommelen i en fart, lste opp gjren i litt melk, helte gjrblandingen opp i den fine og smidige bolledeigen og kjrte Kenwooden opp i god hastighet noen minutter slik at deigen s like fin og smidig ut som tidligere. Etter f minutter var deigen inne i trketrommelen igjen og mine fingre krysset for at kveldskosen var reddet. Mann og barn begynte etterlyse boller, men jeg mtte bare beklage og si at jeg ikke ante nr de ville bli ferdige siden jeg aldri hadde brukt denne fremgangsmten tidligere.



Deigen hevet seg kjempefint den, og deilige boller bde med og uten snurr og med og uten kanel ble servert klokken elleve om kvelden til de som orket vente. Bollene ble godkjent, og mannen min mente faktisk at de smakte litt annerledes enn vanlig. Jeg tviler p at det kommer av mten jeg lagde deigen p, men heller av at jeg denne gangen ogs hadde smr i "svingene" og ikke bare sukker og kanel.



Disse snurrebollene er lagd ved kjevle deigen flat fr jeg smurte p en blanding av smelta smr, sukker og kanel, brettet 1/3 av deigen mot midten og deretter motsatte tredjedel over denne igjen. Skar leiven i lengder p ca 2 centimeters bredde og tvinnet/snurret lengdene en 5-6 ganger fr jeg la dem rundt seg selv i bollefasong og stekte i 11-12 minutter p 225 grader. Bollene kan gjerne smres med egg og pyntes med litt ekstra sukker, men det er slett ikke ndvendig.

Neste bolledeig blir garantert satt slik jeg pleier gjre det.

N skal jeg snart bake ut brd av den kaldhevede deigen som har godgjort seg i kjleskapet i natt. Misunner nesten ungene som kommer til vkne til duften av gjrbakst......





Svinefilet la man tager hva man haver

Med bde kyllingfilet, svinefilet, kjttdeig mm var valget mellom lrdagskosematen stort.

Jeg ba mannen min velge kjttet, og s skulle jeg ut fra det finne ut tilbereding og tilbehr.
Han valgte svinefileten, og min frste tanke var at da mtte jeg en tur p butikken for kjpe champignon, tagliatelle og skivet bacon. P butikken ville jeg sikkert funnet mer som egentlig ikke sto p handlelista, s siden helgehandlingen egentlig var unnagjort slo heldigvis fornuften og oppfinnsomheten inn.

Jeg tok derfor et dypdykk inn i kjleskapet hvor jeg fant flgende:
en rest Stilton etter jula
en rest nytral kremost
en kartong flte
smr
soltrka tomat i olje
sylta paprika
hvitlk
kokte poteter
brokkoli

Jeg trket og saltet svinefileten fr jeg brunet den i steikepanna hvor jeg hadde i like deler smr og olje i tillegg til en del hvitlksfedd som jeg hadde delt i to.
Etter ha brunet fileten snittet jeg den midt opp for gi plass til litt fyll som jeg lagde av omtrentlig like deler Stilton, kremost og flte.

I foodprosessoren kjrte jeg noen noen skjeer soltrka tomat sammen med et par sylta paprika til en passe grovmalt blanding. Denne blandingen la jeg opp den fylte svinefileten, stakk inn steketermometeret og satte kjttet inn i ovnen som jeg hadde varmet til 200 grader.

Mens kjttet jobbet seg opp mot en kjernetemperatur p 70 grader lagde jeg luksuspotetmos av de kokte potetene, salt og flte. Brokkolien kokte jeg mens kjttet hvilte seg, og s var det bare nyte.



Maten smakte kjempegodt, og var perfekt lrdagskos til Spellemannprisen.
Egentlig s var det vel en vinn-vinn middag hvor jeg fikk brukt opp ting vi hadde i kjleskapet ,og sparte meg en tur med ekstra forbruk i butikken.

Heldige meg

Jeg har en kollega som stadig lager sushi. For en stund siden kom hun og spurte om jeg ogs spiser og eventuelt lager det. Jeg svarte som sant er at jeg gjerne spiser det, men at jeg enn ikke har ftt brukt bambusmatta som jeg kjpte for lage sushi for mange r siden. Neste gang jeg lager s skal du f litt av meg svarte hun, og i dag ringte hun og sa at jeg kunne komme og hente meg litt sushi.
Heldige meg! Jeg mtte smake litt fr middagen, og gleder meg n til spise resten i kveld!



 Tusen takk Jep!

Mereteboller

En nabo av meg har tidligere etterlyst oppskriften min p boller. Jeg er tilhenger av dele p de fleste goder, ogs oppskrifter, men bolleoppskriften min er ikke konstant. Den varierer etter hva slags melk jeg har i hus, om jeg har en skvett flte, rmme, Kesam, Creme Fraiche eller Cottage cheese som m brukes opp. Jeg skal likevel gi dere basisoppskriften min som er fra Den rutete kokeboken som Ingrid Espelig Hovig er redaktr for. Den kokeboka er for vrig en meget grei basiskokebok.

100g smr
5 dl melk
50g gjr
1/2ts salt
1,5dl sukker
2ts kardemomme
750g hvetemel

Jeg bruker kjkkenmaskin til elting av deigen da jeg elter gjrdeigene mine leeenge.
Ha alt det trre i bakebollen, smuldre gjren i og hell deretter melk og eventuelle rester av andre meieriprodukter i. Om du bruker Cottage cheese s er det best om denne moses frst, og om du bruker noe med mye fett s kan du gjerne redusere litt p mengden smr. Du trenger ikke varme melken dersom du bruker kjkkenmaskin da det tilfres varme til deigen nr den bearbeides. bland deigen sammen, juster eventuelt med mer mel eller veske, og elt det hele i ca 10 minutter. Pass p at ikke maskinen arbeider seg s langt ut mot benkekanten at den ramler ned!
Nr deigen er godt eltet sammen tilsetter du smret i biter, og elter p nytt til alt smret er inni deigen. Jeg bruker alltid meierismr.
Dekk til deigen med plast og klede, og la deigen heve til ca dobbel strrelse. Elt deigen igjen og form til den bolletypen du foretrekker. Her gr det stort sett i skillingsboller, og deigen kjevles da til et flak som strs med sukker og kanel, rulles sammen og deles i passende biter som legges til hveing p bakebrettet. Fr steking strr jeg litt mere sukker opp, og lar dem steke i ca 11 minutter p 225 grader.

Lykke til, og lag gjerne dobbel porsjon nr dere frst gr i gang!




Bakeskole


I fjor lot jeg meg begeistre av Morten Schakenda om boller, brd og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom. N har Schakenda kommet med en ny bok, og denne gangen heter det Schakendas bakeskole, en bakeskole for barn. Boka kom i posten for et par uker siden, men s langt har jeg bare ftt bladd gjennom den. I tillegg til en rekke oppskrifter s bestr boka av masse flotte bilder med glade barn, og jeg gleder meg til lese litt mer i den og forhpentligvis ha en liten bakeskole med minstemann i helga. Jeg lrte mye av forrige bok, og regner med at det er en del nye tips finne i denne ogs.

Trenger jeg si at jeg gleder meg?

Stikkord:

Hva er du flink til?

Ja, for alle har vi jo noe vi er flinke til, men vi er ikke alltid s flinke til si: Dette synes jeg at jeg fr til.

Jeg er ganske flink til bake, ja ikke kaker da, men boller og rundstykker, det pleier jeg f godt til. Derfor ber jeg gjerne om f stille med boller dersom jeg m stille med kaker noe sted, eller tilbyr meg bidra med rundstykker om
noen treger det til en eller annen anledning.

Her har du basisoppskriften min p rundstykker
7 dl vann, bruk gjerne rester av melk
1 egg
50 g gjr
1 kg hvetemel, bytt gjerne ut noe av melet med havregryn, rugmel, grovbakst mm
1 ts salt
1 ss sukker/honning
50 g smr

Varm vannet til det er fingervarmt, og bland det sammen med alt untatt smret. Husk holde igjen noe mel. Elte alt godt og leeeeenge i kjkkenmaskin, og tilsett mer mel ved behov. Etter en god stund tilsetter du smret i mindre biter. Mitt var kjleskapkaldt sist jeg bakte, og da skar jeg det med ostehvelen. Elte det hele en god stund til, og pass p at alt smret er blandet godt inn i deigen. N er det bare dekke til med plastfolie/dusjhette og et hndkle og la det heve til dobbel strrelse. Elt s deigen godt ned igjen, og trill ut i passende emner, som du plasserer p stekeplata som du har klargjort slik du foretrekker det. Dekk til med et kjkkenhndkle og etterhev en halvtimes tid. Pensle med en blanding av egg og vann, og str p deilige fr eller kjerner.
Stek rundstykkene p 225 grader i en 12-15 minutter. Avkjles p rist.

Slik ble lunsjen til naboens flyttegjeng

Deigen kan ogs brukes til pizzasnurrer, og denne gangen hadde jeg litt rester etter tacobursdagen dagen i forveien i tillegg til et pnet glass med tomatpur. Deig ble kjevlet ut og smurt med tomatpur, kjttdeig bredt utover og deretter et lite dryss med revet ost. Leiven ble rullet sammen, og oppdelt i passende snurrer. Resten av osten ble strdd p toppen av snurrene som ble etterhevet og stekt som rundtstykkene. Lrdagslunsjen vr var dermed i boks.


Jeg har ryddet!

Jepp, jeg har ryddet i kokebkene mine. Mannen min ser nok ingen forskjell, s jeg har fortalt ham at n er det faktisk en 40-50 frre kokebker i kjkkenskapet enn hva det var i morges. Han ser det neppe likevel, og nsker gjerne at jeg hadde kvittet meg meg minst dobbelt s mange. Det gjr jeg ikke!
Nei da, jeg bruker dem slett ikke alle sammen, i alle fall ikke hele tiden, men alle har de hatt minst n tur p nattbordet mitt og vrt min sengelektyre.
Om jeg har lagd noe fra alle? Nei det vet jeg ikke, men jeg fabler stadig om ta for meg en kokebok per uke. Aner ikke hvor mange uker jeg hadde trengt da, men rene kakebker og coctailbker faller vel naturlig ut av ken. Jeg skal alltids klare finne en ukemeny bde i Nigella Express, Mat fra Jamies kjkken og Mikke Mus kokebok.
Kanskje jeg bare skal sette i gang?

Har du noen oppskrifter du anbefaler fra en eller flere av disse tre bkene?








Tacosuppe

Som et ledd i mitt nske om lage ukemeny lagde jeg i gr kveld noen lapper hvor jeg skrev stikkord. Jeg lot mann og barn trekke hver sin lapp, og ut fra stikkordet skulle de velge en rett hver. Lillesnupp trakk fisk, og valgte fiskekaker med brun saus, strstegullet trakk sndag og nsker seg dermed pinnekjtt, mannen trakk fredag og vil ha kokt og kald klippfisk med diverse smsnadder og snnen trakk suppe. Med litt alternativer og hjelp landet ungdommen p tacosuppe selv om han syntes det hrtes forferdelig rart ut. Jeg har smakt det hos en tante tidligere, og vet at det er godt. I dag har han ftt smake selv, og det s ut til falle i smak.



INGREDIENSER:
Mengden er veiledende
1 lk
1fedd hvitlk
2 pakker kjttdeig
1 ss margarin eller olje
1 boks hakkete tomater
1 glass tomatpur
10-12 dl vann
1 buljongterning
1 pk Taco krydderblanding
1 liten boks mais/kikerter


Hakk lken og stek den blank.
Stek kjttdeigen. Hell lken, kjttdeigen og de andre ingrediensene i en
kjele og la det koke i ca 1 time.
nskes sterkere suppe kan man tilsette en halv finhakket chili.
Hakk lken og stek den blank i litt olje.
Stek kjttdeigen.
Ha lk, kjttdeig og de andre ingrediensene med unntak av maisen i en
kjele, og la det koke i ca 1 time.

Serveres med tacochips, revet ost og rmme

En av mine svakheter

En av mine svakheter er kokebker. Jeg aner ikke hvor mange jeg har, men i hyllemeter utgjr de rundt 5 meter. Om jeg bruker dem alle? Slett ikke, men jeg liker se p bildene, lese oppskrifter for inspirasjon og tar dem gjerne med meg p senga i hp om at jeg skal f noen penbaringer i forhold til ny retter i hverdagen. penbaringene kommer litt for sjelden. Det blir noen drypp blir det i ny og ne, men jeg innrmmer gjerne at jeg synes det er kjekkere lage mat til gjester enn til i de travle hverdagene.
Jeg tenker stadig at jeg skal lage menyer for hverdagene, handle n gang i uken og lage en del mat som kan puttes i frysen. Vi klarer stort sett ta en storhandel n gang i uka, men det blir jammen litt smhandling ogs. Menyer og nedfrysing av ferdige retter har det blir lite av, s her er det rom for forbedring. Stor forbedring. Siden jeg har s mange kokebker s lurer jeg p om jeg skal ta for meg n kokebok i uka, og skrive menyer etter dem. Har ogs tenkt tanken p at vre tre unger kan f velge seg en middagsrett hver i uka, og synes vel egentlig at de to eldste da kan st for matlagingen ogs. Da er det bare 4 dager igjen for meg bestemme. Det hadde vrt deilig det. Jeg tror jeg setter i gang denne helgen jeg!



Har du noen favorittoppskrift anbefale i noen av disse kokebkene?

kokebker ukemeny

Grsdagens meny i halvtte-tteklubben

I gr kveld hadde jeg besk halvtte-tteklubben, det vil si de kvinnelige kollegaene som nsker mtes privat ca en gang i mneden. Jeg liker lage mat nr jeg skal ha besk. Det vanskeligste er faktisk bestemme seg for hva man skal lage. I gr landet jeg p en kyllinggryte med salat og naanbrd, og med en deilig sjokolademousse til dessert. Det var en del av de 8 jentene som nsket oppskriftene, s her etterkommes det nsket.

Kyllinggryta har jeg funnet p forumet Lavkarbo. Jeg stekte kylling og bacon hver for seg, og lot ogs lken godgjre seg litt i stekepanna fr jeg blandet den med kjttet. Jeg tilsatte paprikaen og brokkolien helt til slutt fr gryta fikk et oppkok, og brukte mild curry paste i stedet for hot da det var det jeg hadde i kjleskapet.



NAANBRD

1 ts trrgjr
500 g hvetemel
1 ts salt
2 ts sukker
1 ts bakepulver
2 ss olje
4 ss youghurt naturell
2 dl vann

Jeg lager deigen i brdbakemaskinen min.
Den ferdige deigen deles i 8-9 biter som trilles til baller fr de kjevles ut til flate avlange leiver. Stekes i 3-4 minutter midt i ovnen p 270-280 grader. Det dannes en luftlomme inni brdet.



SJOKOLADEMOUSSE
til 8-10 personer

3 plater Dronning- eller annen mrk sjokolade
2 egg
4-6 ss sterk kaffe
6 dl kremflte

Smelt sjokoladen i vannbad.
Separer eggene.
Bland i eggeplommer og kaffe mens du visper kraftig.
Visp flten til luftig krem.
Bland litt av kremen i sjokoladeblandingen slik at det blir lettere blande denne inn i resten av kremen.
Visp eggehvitene stive i en gullende ren bolle, og bland dem umiddelbart inn i sjokoladekremblandingen.
Hell moussen i din fineste glass- eller porselensskl.
Sett til kjling i minimum tre timer. Lag den gjerne dagen fr servering.
Rett fr servering pynter du med sm slvkuler e.l.
Les mer i arkivet November 2012 Oktober 2012 August 2012
Merete

Merete

44, Bergen

1967-modell, gift, tre barn, har alltid et hndarbeid i nrheten, er glad i lese og prver f tid til litt trening innimellom alt dette og jobb. Jeg blir glad om du legger igjen et lite spor etter besket ditt.

Follow Me on Pinterest

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits